Vučić pravi stranku u Crnoj Gori i uvodi Srbe u vlast?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razmatra mogućnost formiranja političke stranke ili koalicije u Crnoj Gori

Vučić je takvu mogućnost spominjao najbližim saradnicima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), navodi sagovornik.

- Formiranjem nove ili jačanjem neke od postojećih političkih opcija u Crnoj Gori Vučić bi dobio srpsku stranku koju potpuno kontrolira i koja bi nakon izbora mogla postati dio široke vladajuće koalicije. Takav model već je koristio preko Srpske liste na Kosovu, koja je nakon insistiranje Vučića osigurala parlamentarnu većinu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju. Srpska lista je istovremeno imala otvorenu podršku Beograda, što je učinilo najjačom u srpskom biračkom tijelu na Kosovu - kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz SNS-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” planiraju li formiranje ispostave u Crnoj Gori.

Nekoliko učesnika sastanka srbijanskog predsjednika s predstavnicima Srba iz regiona kazalo je da Vučić nije spominjao formiranje stranke, iako je prokomentirao da je on “jedan od najpopularnijih političara u Crnoj Gori”.

Funkcioneri dijela crnogorske opozicije u neformalnim razgovorima su odbacili mogućnost da Vučić formira partiju, pojašnjavajući da imaju odličnu saradnju s predsjednikom Srbije.

Vučić je do sada najbolje sarađivao s Demokratskim frontom (DF), zbog čega su članovi predsjedništva DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević često odlazili u zvanične posjete predsjedniku Srbije. Čelnici Fronta i Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore su, između ostalog, bili jedini crnogorski političari koji su s Vučićem 6. januara unijeli badnjak u zgradu Predsjedništva Srbije.

Iako su Mandić i Knežević bili na skupu u Kraljevu prošle nedjelje, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz opozicije, odnosi Vučića i čelnika Fronta zahladnjeli su nakon presude za slučaj poznat kao “državni udar”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, čelnici DF-a su u Beogradu na “tankom ledu” zbog otvorenog neslaganja s Vučićevim zvaničnim nastupima nakon presude.

Mandić je na presu 9. maja neposredno nakon presude pozvao Vladu Srbije i predsjednika Srbije da prekinu komunikaciju s Milom Đukanovićem i, kako je kazao, s antisrpskom vladom u Crnoj Gori, koja je i priznala Kosovo.

- Pozivam ih u ime srpskog naroda da prekinu svaku komunikaciju i da ne podržavaju neprijatelje srpskog naroda u Crnoj Gori - kazao je Mandić i pozvao i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da i on prekine komunikaciju sa Đukanovićem.

- Pozivamo na solidarnost...Ako su oni Srbi, ako im je srpstvo toliko važno očekujem da im i mi budemo važni - naveo je Mandić.

Čelnici Fronta očekivali su Vučićevu otvoreniju podršku, iako je dan nakon što su prvostepenom presudom podgoričkog Višeg suda Mandiću i Kneževiću određene zatvorske kazne od po pet godina, poslao vladin avion po lidera Nove srpske demokratije (Nova) kako bi prisustvovao vojnoj paradi u Nišu. U saopćenju Nove nakon sastanka u Nišu navedeno je da je Mandić predsjedniku Srbije pojasnio da su “Front i srpski narod u Crnoj Gori glavna meta montiranog političkog procesa”. Međutim, Vučić do sada nije komentirao presude u slučaju “državni udar”, a ponajmanje osudio kazne dvojici lidera DF-a.

Da odnosi sa čelnicima Fronta nisu najbolji Vučić je potvrdio i nedavnom izjavom da je spreman da ugosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u Beogradu “kako bi razgovarali, umjesto da se stvaraju problemi i tenzije”.

Mogućnost formiranja ogranka Srpske napredne stranke (SNS) spominjana je prije četiri godine, ali je Vučić tada negirao da pravi partiju u Crnoj Gori. Mediji su u novembru 2015. godine objavili da se u Crnoj Gori osniva Srpska stranka koja ima identična obilježja kao SNS, nakon čega je Vučić za “Dan” izjavio da ne stoji iza formiranje stranke, prenosi Dnevni avaz.

- Nikakve veze nemamo s formiranjem Srpske stranke. Srpska napredna stranka ne pravi nikakav ogranak u Crnoj Gori - kazao je tada Vučić.

Mediji su tada objavili da je jedan od inicijatora formiranja Srpske stranke nekadašnji funkcioner Nove Slavko Fuštić.

Izvor: