Vučić "prijeti" Njemačkoj da ne "otima" medicinare

Gostujući u emisiji na TV Happy, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je njemačkom ministru zdravlja da slučajno ne dolazi u Srbiju po medicinske sestre. Vučić je aludirao na to što u Njemačkoj u martu na snagu stupa Zakon o useljavanju stručne radne snage, na osnovu kojeg će državljani zemalja koje nisu EU članice moći lakše da se zaposle u toj zemlji. Vučić je, međutim, previdio činjenicu da Srbija već šest godina na osnovu Sporazuma sa Njemačkom šalje zdravstvene radnike u tu zemlju i da migracije ne može da zaustavi.

"I sad kad nam dođe u martu ova odluka Njemačke, na koju se ježim što naši mediji za sto, dvjesta eura im puštaju te oglase 'e dođite u Njemačku 1. marta, Njemačka će da vas primi sve'. Spahn, fantastičan, sposoban, njemački ministar zdravlja kaže - e, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre. E nećeš majci da dolaziš ovdje", poručio je Vučić.

Oni koji su, za razliku od srbijanskog predsjednika, u medicinskoj struci ili posljednjih godina prate talas migracija medicinara, na ovu izjavu odgovaraju:

"Riječ je o još jednoj u nizu populističkih izjava predsjednika Vučića", ocijenila je Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije.

"Problem je što mi nismo Njemačka. Kad bismo mi bili Njemačka, a oni Srbija, onda bi i mi mogli neke uslove da postavljamo", kaže Zoran Ilić, predsjednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Odluka koju predsjednik pominje zapravo je Zakon o useljavanju stručne radne snage. Ali, i prije tog zakona, po medicinske sestre i tehničare niko nije morao ni da dolazi. Već šest godina odlaze sami.

Na osnovu Sporazuma dvije zemlje, njemačkom tržištu rada šalje ih srbijanski biro rada.