Vučić: Protivimo se sankcijama bilo kome u RS-u, Dodiku sam prenio važne poruke iz svijeta

.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu kazao je da su razgovarali o odnosima između BiH i Srbije te da ga je Dodik obavijestio o njegovom pogledu na ono što se zbiva u BiH.

Podcrtao je da će se Srbija suprostaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj. Kako je rekao, neće iskoristiti riječ da "upozorava" jer nije primjerena, već da moli da se stvari rješavaju razgovorom.

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekata sa različitih strana, nikome ništa dobro neće donijeti. Moj poziv onima koji misle da su sa sankcijama već završili i da je pitanje samo implementacije, je da još jednom razmisle", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim riječima, Dodik mu je prenio "da ne postoji nikakav hir da RS bilo kome pravi probleme, već da njihovi potezi predstavljaju reakciju zato što se pravo na šume i poljoprivredu uzima suprotno Dejtonu i predaje u ruke centralnim organima vlasti".

"Ono što je za mene važna poruka koju je predsjednik Dodik iznio jeste da - ukoliko bi se taj problem riješio, da je on spreman da razgovara. Kada kaže da je spreman da razgovara, spreman je i da institucije BiH funkcionišu", rekao je Vučić.

Podcrtao je da razgovor nema alaternativu i da se mora voditi dijalog s Bošnjacima.

"Razgovarali smo i o vojsci Republike Srpske. Ja sam prenio nekoliko važnih poruka ljudi iz Evrope i svijeta predsjedniku Dodiku. Veoma sam mu zahvalan na tome što je izrazio spremnost da i u narednih 14-15 dana sasluša još mišljenja različitih ljudi, i da će biti posjeta i Banjoj Luci. Ako dobijem poziv spreman sam ponovo da odem, da pokušamao da sačuvamo mir", rekao je Vučić.

Govoreći na konferenciji na medije, on je rekao da su razgovarali i o konkretnim inrastrukturnim projektima.

Kazao je da u ovome trenutku nema normalnog puta koji bi spajao BiH i Srbiju te je nabrojao dionice autoputa koje se rade u Srbijii koje bi trebale biti spojene s onima u BiH.

"Zamolio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo i uradimo zajednički. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Republike Srpske i Srbije i BiH, da približimo jedne drugima. Zamolio sam Dodika da i u Sarajevu razgovara s kolegama kada bude u budućnosti, da ubrazmo izgradnju autoputa prema Sarajevu", kazao je Vučić.

Rekao je da žele spojiti Sarajevo i s Beogradom i predjelima gdje žive Bošnjaci. Dodao je da su razgovarali i o energetskoj situaciji, odnosno gradnji kraka gasovoda iz Srbije ka Banjoj Luci.

Naveo je i projekt gradnje aerodroma u Trebinju, pa je konstatirao da bi radovi mogli početi naredne godine, a prve avione na ovome aerodromu najavio je pred kraj 2023. godine.

Foto: Screenshoot