Vučić: Termin "genocid" je pravna terminologija

Home

Vučić: Termin "genocid" je pravna terminologija


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se "ne pali" na priče o atentatu, jer su to za njega "gluposti i priče za malu djecu".

Upitan da li su tačne informacije da su ljudi koji su imali plan da ubiju Milu Đukanovića planirali i njegovu likvidaciju, Vučić je za Dnevni avaz rekao da su srpske službe "imale određene informacije i podijelile su ih sa službama u regionu".

"Postupili smo vrlo profesionalno i mislim da su, zahvaljujući ozbiljnom i temeljnom radu naše službe, razriješeni određeni slučajevi. To je sve što mogu da kažem", kazao je Vučić.

Na konstataciju da neće da kaže da li je tačno da je "poslije Đukanovića on trebalo da bude na redu" za likvidaciju, Vučić je kratko odgovorio: "rekao sam sve što sam mogao".

 

"Polovina Bošnjaka još mi ne vjeruje"

Govoreći o odnosu sa Bosnom i Hercegovinom, uoči posjete našoj zemlji, predsjednik Srbije je rekao da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, što podrazumijeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima.

"Zato sam predlagao stvaranje ekonomske zone, jer mislim da više stvari možemo zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza …, da de fakto konstituišemo zajedničko tržište i jedinstveni ambijent za privlačenje stranih investitora", kazao je Vučić i dodao da kada bi se to desilo, BiH bi imala 1,5 milijardi eura investicija, umjesto sadašnjih 350 ili 400 miliona eura.

On je ocijenio da ono što u ovom trenutku razdvaja BiH i Srbiju jesu pitanja iz prošlosti i "strast koja obično proističe iz religioznih opredjeljenja".

"Spaja nas upravo budućnost", kazao je Vučić, uz konstataciju da zna da mu pedeset posto Bošnjaka još ne vjeruje, "jer postoji žestoka kampanja i značajna ostrašćenost protiv Srba".

Navodeći da bez stabilnosti u BiH nema stabilnosti u regionu, predsjednik Srbije je istakao da će Srbija učiniti sve da ne dođe do novih sukoba u BiH.

Upitan da li to znači da će se ograditi od izjava predsjednika RS Milorada Dodika da "vjeruje da će jednog dana Srbija i RS biti jedno u teritorijalnom i državnom smislu", Vučić je odgovorio da "uvijek veoma poštuje Dodika, kao predsjednika RS, i tu instituciju", kao i da u javnosti ne govori protiv RS niti protiv njenog predsjednika.

"Mogu vam iznijeti stav Srbije - poštujemo teritorijalni integritet BiH. Nemamo nikakvih pretenzija prema BiH, kao što očekujemo od BiH i svake druge države prema teritoriji Srbije", istakao je predsjednik Srbije.

 

"Pitanje genocida - pitanje pravne terminologije"

Upitan zašto Srbija ne prizna da se u Srebrenici desio genocid i ocjenu da je to "izrugivanje, kao i izrugivanje Jasenovcu", Vučić je rekao da se Srbija ne izruguje Srebrenici i da je termin "genocid" pravna terminologija.

"Niste mogli čuti ni od koga iz vlasti u Srbiji da se poigrava ili čak podstiče različite teorije o tome šta se zbivalo, kako se zbivalo u Srebrenici", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u Srbiji postoji poštovanje za bošnjačke žrtve u Srebrenici i iskreni pijetet prema njima, kao i prema srpskim žrtvama na tom području.

On je dodao da su se desili i zločini nad Srbima za koje niko nije odgovarao, ali da time ne želi da izjednači s ubistvom osam hiljada Srebreničana.

Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o položaju Srba na području bivše Jugoslavije, Vučić je kazao da se ona odnosi na opstanak nacionalnog identiteta srpskog naroda, ističući da nije riječ ni o kakvom novom memorandumu, poput Memoranduma SANU početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

 

(Izvor: N1)

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 18:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top