Vučić: Teški dani tek idu, očekuje se ekspanzija virusa kroz tri dana

dfgh
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ekspanzija virusa korona u Srbiji, sudeći prema iskustvu drugih zemalja, može očekivati kroz tri dana.

Vučić je istakao da Srbiji predstoji težak period, ali da je država srpemna da prebrodi situaciju sa kojom se suočava usljed virusa korona.

"Moramo da budemo spremi da teški dani tek idu", rekao je Vučić i poručio da državne ustanove imaju dovoljno testova za novi virus.

Vučić je poslije sastanka ekonomskog kriznog štaba na konferenciji za novinare apelovao da građani, posebno starija populacija, budu disciplinovani i ne izlaze iz domova bez prijeke potrebe.

On je naveo da je od 41 oboljelog, 21 na bolničkom liječenju i da je samo jedan pacijent na respiratoru, a da je broj respiratora o čijoj nabavci lično on brine od sada - državna tajna.

Podsjetio je da u Italiji, u kojoj je juče preminulo 250 osoba, nema preminulih u dobi do 29 godina.

Vučić je rekao da je Srbija u prethodna 24 časa napravili veliki posao sa ciljem obezbjeđivanje kontrola i nadzora osnovnih životnih namirnica, te da ima dovoljno i pšenice i brašna.

On je istakao da je uvedena mjera zabrana izvoza životnih namirnica najmanje na mjesec dana, a zabranjen je i izvoz dezinfekcionih sredstava.

Vučić je naglasio da očekuje pomoć Kine u ovoj situaciji, a da će razgovarati i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o zajedničkim mjerama.

On je istakao da ne isključuje mogućnost da u dogledno vrijeme budu uvedene vanredne mjere, ali da to zahtjeva određenu proceduru i procjenu.

Za konkurs za prijem zdravstvenih radnika, Vučić je rekao da je od sada otvoren, jer su zdravstveni radnici najveći heroji.

U vezi navoda da je odluka o zavaranju školskih institucija već donesena, on je rekao da će država donijeti odgovarajuće odluke, koje će morati da se poštuju, a da će svako onaj ko ih bude kršio biti kažnjavan.

Govoreći o predstojećem sastanku sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, Vučić je rekao da zna da će možda 15 minuta sa Merkalovom pričati o Kosmetu, a najmanje pola sata o virusu korona.