Vučić: Tražili smo da na novoj avioliniji Beograd - Priština ne leti "Air Serbia"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Srbija tražila da na novoj avioliniji Beograd - Priština ne leti "Air Serbia", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a.

Vučić je naglasio da se u domaćoj javnosti moglo vidjeti "ogromno neznanje" dijela opozicije koji su pitali zašto ne leti "Air Serbia", prenosi Avaz.ba.

- Nije zgodno da leti "Air Serbia" iz mnogo razloga. "Air Serbia" bi morala s njihovim zrakoplovnim vlastima, direkcijama i aerodromom da potpisuje sporazume. Onda je bilo mnogo lakše da to radimo preko "Lufthanse" i tražili smo da KFOR bude posrednik - rekao je Vučić za RTS.

Naglašava da neko ko se upušta u ocjene tog slučaja mora mnogo da zna.

Komentirajući to što su neki nakon potpisivanja pisma o namjerama o obnovi aviolinije između Beograda i Prištine rekli da je time nezavisnost Kosova ugrožena, Vučić kaže da je u Prištini nezavisnost ugrožena čim vide nekog Srbina. 

Navodi da ne razumije da neko u 21. stoljeću kritizira uspostavljanje aviolinija, izgradnju autoputeva zbog slobodne trgovine.

- To niste mogli da priuštite sebi ni u 15. i 16. stoljeću, a kamoli 21. Neki ljudi su ostali u rano feudalnom dobu - zaključio je on.

Izvor: