Vučić: Tražit ćemo da osuđeni Srbi kaznu služe u Srbiji

Home

Vučić: Tražit ćemo da osuđeni Srbi kaznu služe u Srbiji


"Teža su bila vremena mojih prethodnika", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući činjenicu da je on jedini političar koji nije izručio nijednog državljanina Srbije Haškom tribunalu.

- Njihova vremena su bila teža, meni je bila značajno lakša situacija, nego mojim prethodnicima - primijetio je Vučić gostujući na Happy televiziji. 

Upitan kako komentira kasnije ponašanje Tribunala, koji je najprije vratio Šešelja u zemlju uoči izbora, a zatim tražio da ga Srbija vrati u Hag, da bi nakon toga tražio izručenje troje radikala, Vučić je rekao da je očigledno bilo da su lidera radikala vratili uoči izbora da bi destabilizirali Srbiju.

- Vratili su Šešelja očekujući da pozicija SNS bude oslabljena, a da Srbija bude lutka na povocu s kojom bi mogli da rade šta hoće. To su sigurno imali na umu kad su ga vratili. Kad se to nije desilo rekli su - sad ga vratite nazad. Pa, smo mi rekli - čekajte ljudi, ovo je ozbiljna država i ne možete tako - rekao je Vučić.

 A onda su tražili troje radikala, dodao je, s obrazloženjem da su vršili pritiske u postupku koji je bio završen, a Šeselj oslobođen.

- Mi smo onda rekli 'vi tražite njih, koji su krivi za ne znam šta'. Pa ne tražite produženje da biste dobijali plate... Nisam se, međutim, ni na koji način miješao, a naši su organi zaključili da njihovi zahtjevi nisu u skladu s našim zakonom o saradnji s Tribunalom - naveo je Vučić, ali i dodao da vjeruje da će se pritisci nastaviti.

Dodao je i da će Srbija tražiti da svi Srbi koji su osuđeni u Hagu kaznu, izdržavaju u Srbiji, prenosi Tanjug.

- Vidim da ima problema, a mi ćemo da preuzmemo njihov smještaj, oni će i ovdje biti zatvoreni, samo da dođu u zemlju, mi preuzimamo troškove, što vi da ih plaćate, to ćemo mi, mi ćemo plaćati njihovu neslobodu. Sta god bili, naša je obaveza da brinemo o njima, pa i o Mladiću, zato smo i poslali garancije kao i za svakog drugog državljanina Srbije - rekao je Vučić. 

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Tue, 05/09/2017 - 09:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top