Vučić ugostio mališane iz BiH i Hrvatske: Djeco, učite ćirilicu...

.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u petak u Vili Mir srpsku djecu iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja u sklopu Ljetnog kampa borave u to zemlji.

Kako prenose srbijanski medji, Vučić je djeci poručio da uče ćirilicu te da poštuju svoje komšije i da se vole međusobno. On je također naglasio da djeca uvijek čuvaju svoje srpsko ime i prezime, dodajući kako će im država (Srbija) pomagati u tome koliko može.

 

Kod predsjednika Srbije u gostima bilo je 44 djece iz Hrvatske ali i Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Kako je navedeno, djeca su u Srbiju došla iz hrvatskih mjesta Uzdolje, Vir, Kule Atlagića, Islama Grčkog, Radučica, Nunića, Zadra, Bribira, Đevrsaka, Ridana.

Iz Bosne i Hercegovine, u posjeti kod Vučića bila su djeca iz mjesta Odžak, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča. 

 

U sklopu boravka u Srbiji, djeca su posjetila grad Novi Sad, manastire na Fruškoj gori ali i ostale turističke ali i vjerske objekte u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

 

Posjetu djece Vučić je iskoristio da prokomentira i situaciju u gradovima odnosno mjestima iz kojih ona dolaze, prenose srbijanski mediji.

Za Bosansko Grahovo Vučić je konstatirao da toliko ispražnjeno da se "baš mučio posljednji put kada je bio tamo".

 

Podsjetio je da je Republika Srbija dosta pomogla Drvaru, a za Bosanski Petrovac tek je najavio pomoć.

 

Inače, Ljetnji kamp u Srbiji organizirao je Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu a cilj kampa bio je da djeca iz regiona saznaju više informacija o svojoj historiji i kulturi.