The Washington Post: Trump brani laži Bin Salmana

Američki list The Washington Post optužio je saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana da bezobrazno laže kako bi izbjegao nužno odgovaranje za ubistvo novinara Jamala Khashoggija te dodaje da mu i administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u tome pomaže, prenosi Anadolija.

"Trump brani laži Muhammeda bin Salmana. Kongres treba ustrajati na istini“, naslov je teksta, kojeg je objavio američki list.

U tekstu se podsjeća kako je u četvrtak saudijski tužilac u Rijadu dao izjavu koja je oprečna nizu poznatih činjenica i koja u potpunosti amnestira odgovornosti princa Muhammeda.

Image

The Washington Post dalje navodi kako je Trump prihvatio tu izjavu zataškivanja, iako je ranije obećao da će tražiti istinu do najsitnijih detalja.

“Američko Ministarstvo trezora uvelo je sankcije za 17 osoba osumnjičenih za ubistvo Khashoggija, ali tih sankcija oslobođeni su princ Muhammed bin Salman i najviši obavještajni zvaničnici Saudijske Arabije“, navodi se u tekstu.

Trump odbija priznati Bin Salmanovu krivicu

List dalje navodi kako Trump i dalje podržava Muhammeda bin Salmana, iako je i Centralna obavještajna agencija (CIA) došla do zaključka da je upravo on izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo.

Isti izvor navodi kako Trump odbija priznati krivicu Muhammeda bin Salmana jer bi to značilo i priznanje da je Bijela kuća pogriješila kada je 33-godišnjeg saudijskog princa izabrala za strateškog partnera.

The Washington Post poziva američki Kongres da poduzme mjere kako bi se američka vanjska politika zasnivala na istini, a ne lažima.

List najavljuje da će tri republikanska i dva demokratska senatora od Kongresa zatražiti da u roku od 30 dana sankcionira saudijski državni vrh umiješan u ubistvo Khashoggija. Najavljen je i prijedlog obustave prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Senator iz Tennesseeja Bob Corker objavio je na Twitteru da sve ukazuje da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao Muhammed bin Salman. On je kazao da Trumpova administracija treba osigurati da se pouzdano otkrije cijeli lanac odgovornih prije nego Saudijska Arabija likvidira izvršioce ubistva.

I senator iz Vermonta Bernie Sanders pozvao je zvanični Washington da revidira odnose sa Saudijskom Arabijom.

Istraga i dalje u toku

“CIA je potvrdila da je Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo. SAD treba revidirati odnose sa zločinačkom diktaturom i okončati podršku ratu u Jemenu“, poručio je Sanders.

S druge strane, Trump je sinoć najavio da će Bijela kuća do utorka imati kompletan izvještaj o ubistvu novinara Khashoggija za koje je kazao da je stravična stvar.

Kolumnista lista The Washington Post ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku, s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.