WHO radi popis najsmrtonosnijih patogena, uključio i misterioznu "bolest X"

l
Lista s najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je jučer da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemije ili epidemije i koje treba pažljivo pratiti. Cilj ovog projekta je usmjeravanje globalnog istraživanja, razvoja i ulaganja uvakcine, testove i tretmane.

Ključno je istraživati prioritetne patogene

WHO je stoga okupio više od 300 svjetskih stručnjaka koji će analizirati podatke o više od 25 porodica virusa i bakterija. Također će razmotriti takozvanu "bolest X", odnosno nepoznati patogen koji bi mogao izazvati ozbiljnu međunarodnu epidemiju, piše AFP.

- Za brz i učinkovit odgovor na epidemiju i pandemiju ključno je istraživati prioritetne patogene. Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj prije pandemije COVID-19 ne bi bilo moguće razviti sigurne i učinkovite vakcine u ovako kratkom vremenu - rekao je Michael Ryan iz WHO-a.

Lista s najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017. Trenutno se na njoj nalaze uzročnici covida, ebole, marburške groznice, Lassa groznice, MERS-a​, SARS-a, Zike i bolesti X.

Dijagnostički testovi

Stručnjaci će za svaki prioritetni patogen odrediti što je još potrebno o njima spoznati i istražiti kako bi se mogle napraviti potrebne specifikacije za vakcine, tretmane i dijagnostičke testove.

WHO bi trebao objaviti ažurirani popis najopasnijih patogena do aprila 2023. godine.