fbpx Wilz: Učestvovanje pripadnika OSBiH u obilježavanju 9. januara bilo bi kršenje zakona

Wilz: Učestvovanje pripadnika OSBiH u obilježavanju 9. januara bilo bi kršenje zakona

Home

Wilz: Učestvovanje pripadnika OSBiH u obilježavanju 9. januara bilo bi kršenje zakona


Komandantica NATO štaba u Bosni i Hercegovini brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz potvrdila je da bi učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa obilježavanja 9. januara kao "Dana RS" predstavljalo kršenje Zakona o odbrani.

Pojasnila je da je sistem pukova, uključujući i Treći pješadijski puk, uspostavljen sporazumom sva tri konstitutivna naroda da bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija.

U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definiran zakonima i propisima u oblasti odbrane, te Wilz dodaje da je "ministrica odbrane Marina Pendeš bila u pravu kada nije odobrila učešće Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara".Podsjetila je da je su pripadnici Oružanih snaga položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH, a osim toga Zakon o odbrani nalaže da aktivnosti, koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir, predstavljaju osnovu za smjenu s dužnosti."Prema zakonu, osobe koje bi učestvovale u obilježavanju tog dana, podlijegale bi disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", poručila Wilz.

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/01/2017 - 13:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top