ZA CAZINJANE KOJI PUTUJU: Mokar i klizav kolovoz

Home

ZA CAZINJANE KOJI PUTUJU: Mokar i klizav kolovoz


U višim predjelima centralne i istočne Bosne pada snijeg slabog do umjerenog inteziteta, dok je u ostalim područjima kišovito. Kolovoz je mokar i klizav, posebno preko planinskih prevoja, pa se vozači upozoravaju da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Na dionicama kroz usjeke postoji mogućnost odrona kamenja na kolovoz.

Svakodnevno, od 08 do 17 sati, zbog sanacionih radova, obustavlja se saobraćaj na dionici M-16.2 Prozor-Jablanica. U dva termina (od 10 do 11 sati i od 13 do 14 sati) vozila se propuštaju naizmjenično. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce (Prozor-Here-Čelebići odnosno Prozor-Varvara-Tomislavgrad).

Zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje, obustavljen je saobraćaj na dionici R-445 Kakanj-Visoko. U funkciji su alternativni pravci (autoput A-1 Kakanj-Visoko ili lokalni put Dobrinje-Donje Moštre).

Zbog izmještanja naponske mreže na prelazu preko autoputa sutra (09.12.), kao i 13., 14. i 15.12. u vremenu od 09 do 09.20 sati saobraćaj će biti potpuno obustavljen na dionici autoputa A1 Visoko-Dobrinje (u oba smjera).

Na graničnim prelazima promet vozila protiče uz kratkotrajna zadržavanja.
 
"VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT". Koristite sigurnosni sistem koji je prilagođen visini i težini Vašeg djeteta, jer 90 posto povreda može se izbjeći pravilnim korištenjem sigurnosnih sjedalica. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE-UVIJEK KORISTITE AUTOSJEDALICU!

RADOVI
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-16
-Banja Luka-Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-17
-Konjic-Mostar, u toku je sanacija Ribića mosta, kao i mosta na obilaznici Mostara, jedna traka u funkciji, postavljeni semafori.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
-prolaz kroz Kladanj- zbog uređenja obale rijeke saobraćaj se odvija naizmjenično- jednom trakom.
M-20
-Gacko-Foča- na prevoju Čemerno na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

REGIONALNI PUTEVI:
R-471 Lukavac- Banovići (dionica Podgorje-Tulovići) zbog radova na sanaciji klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom. Također, u toku je sanaciji zaštitne mreže žičare kamenoloma "Vijenac", zbog čega su moguće kraće obustave od 08 do 16 sati.

KANTON SARAJEVO:
-Zbog radova na izmještanju korita rijeke Večerica saobraćaj je obustavljen u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice sa ulicom IV Viteške brigade do raskrsnice sa ulicom Butmirska cesta).
-U toku su radovi u ulici Breka (od raskrsnice sa ul.Gornja Breka do raskrsnice sa ul. Bardakčije), zbog čega je od 08 do 16 sati izmjenjen režim u odvijanju saobraćaja.
-Zbog radova na kanalizacionoj mreži od 08 do 16 sati izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja u ulicama: Širokac,Vratnik mejdan i Carina.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa Direkcijom za ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u prometu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.

Zabrane/Ograničenja

Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do devet tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.

ZABRANE:
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20 Gacko-Tjentište (preko prijevoja Čemerno), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(Fena)

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 08:15

Facebook komentari

Back to top