ZA CAZINJANE KOJI PUTUJU: Otežan i usporen saobraćaj zbog snijega

Home

ZA CAZINJANE KOJI PUTUJU: Otežan i usporen saobraćaj zbog snijega


Zbog snijega koji je padao tokom noći ili još uvijek pada, otežano je i usporeno saobraćanje na većini putnih pravaca. Posebno upozoravamo na dionice preko planinskih prijevoja, gdje  snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Izdvajamo putne pravce: Bosanski  Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Livno-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo) i Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula). Na put ne krećite bez zimske opreme, a na ovim dionicama za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. I na ostalim dionicama u višim predjelima upozoravamo na raskvašeni snijeg na kolovozu.  Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Svakodnevno, od 08 do 17 sati, zbog sanacionih radova, obustavlja se saobraćaj na dionici M-16.2 Prozor-Jablanica. U dva termina  (od 10 do 11 sati i od 13 do 14 sati) vozila se propuštaju naizmjenično. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce (Prozor-Here-Čelebići odnosno Prozor-Varvara-Tomislavgrad).

Zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje,  obustavljen je saobraćaj na dionici R-445 Kakanj-Visoko. U funkciji su alternativni pravci (autoput A-1 Kakanj-Visoko ili lokalni put Dobrinje-Donje Moštre)

Na  graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.
........................
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Nikada nemojte voziti dijete u vozilu a da ga niste smjestili u odgovarajuću sigurnosnu autosjedalicu i ispravno vezali sigurnosnim pojasom. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE-UVIJEK KORISTITE AUTOSJEDALICU!

RADOVI
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-5
-Višegrad-Vardište-sanacioni radovi, usporeno saobraćanje.
M-14
-Bihać-Bosanska Krupa, zbog radova na sanaciji pružnog  prelaza „Čuvarnica“, saobraćaj će se danas od 08 do 16 sati odvijati naizmjenično-jednom trakom.
M-16
-Banja Luka-Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-17
-Konjic-Mostar, u toku je sanacija Ribića mosta, kao i mosta na obilaznici Mostara, jedna traka u funkciji, postavljeni semafori.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
-prolaz kroz Kladanj- zbog uređenja obale rijeke saobraćaj se odvija naizmjenično- jednom trakom.
M-19.3
-Rogatica-Ustiprača, radovi na sanaciji klizišta, jedna traka u funkciji.
M-20
-Gacko-Foča-radovi u zoni klizišta od 7 do 17 sati moguće 15-to minutne obustave. Također, na prevoju Čemerno  na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

REGIONALNI PUTEVI:
R-445 Kakanj-Visoko, zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
R-471 Lukavac- Banovići (dionica Podgorje-Tulovići) zbog radova na sanaciji klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom. Također, u toku je sanaciji zaštitne mreže žičare, zbog čega su moguće kraće obustave od 08 do 16 sati.
R-469 Živinice-Dubrave Donje, zbog sanacionih radova,  obustavljen je saobraćaj. Vozila do 12 tona koriste alternativni pravac Ciljuge-Dubrave-Donje, a vozila preko 12 tona ukupne mase preusmjeravaju se na putni pravac Živinice-Šički Brod-Tuzla-Kalesija.

KANTON SARAJEVO:
-Zbog radova na izmještanju korita rijeke Večerica saobraćaj će biti potpuno obustavljen u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice sa ulicom IV Viteške brigade do raskrsnice sa ulicom Butmirska cesta).
-U toku su radovi u ulici Breka (od raskrsnice sa ul.Gornja Breka  do raskrsnice sa ul. Bardakčije), zbog čega je od 08 do 16 sati izmjenjen režim u odvijanju saobraćaja.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa Direkcijom za ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u prometu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.

Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.
ZABRANE:
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20 Gacko-Tjentište (preko prijevoja Čemerno), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.Objavio: Tue, 06/12/2011 - 08:28

Facebook komentari

Back to top