Za danas najavljeni novi protesti boraca, policija upozorava da okupljanja nisu najavljena

Iako bez zvanične najave, grupe demobilisanih boraca za danas u 11:55 sati na nekoliko lokacija u Federaciji BiH planiraju proteste. Istovremeno, od jutros se iz nekoliko boračkih udruženja ograđuju od mogućih blokada i demonstracija.

- Pet do 12 svi na blokadu – stoji u najavama na društevnim mrežama kod bivših boraca ARBiH, koji već mjesecima kampiraju ispred bivše zgrade Vlade FBiH.

Demobilisani borci navode da su mirnim putem pokušali ostvariti svoja prava, ali da nisu uspjeli u tome. Iz policije, pak, upozoravaju da nemaju najave nikakvih okupljanja, što znači da će biti nezakonita svaka takva aktivnost.

Na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH je, sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije u FBiH. 

- Data je puna podrška rješavanju ovog važnog društvenog pitanja. U najkraćem roku zatražit ćemo mišljenje kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a - rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, piše Patria.