Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 27 žrtava

Na sastanku je predstavljen izvještaj o aktivnostima između dva sastanka kao i Program obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici

U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je predstavljen izvještaj o aktivnostima između dva sastanka kao i Program obilježavanja 24. godišnjice genocida iz 11. jula 1995. godine.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, izjavio je da se tokom sastanka upoznao detaljno sa svim aktivnostima u vezi obilježavanja genocida u Srebrenici te da je njegova Vlada kroz određena ministarstava angažovana na organizaciji.

"Dajemo finansijsku, materijalnu i svaku drugu vrstu podrške. Napominjem, Haški sud je presudio da se dogodio genocid u Srebrenici i mi ćemo to obilježavati zauvijek", rekao je Novalić.

Dodao je da je događaj obilježavanja genocida u Srebrenici postao globalan što, kako je kazao, potvrđuje i dolazak brojnih stranih državljanja u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

"Moramo tranformirati svoje aktivnosti u tom pravcu. Međunarodni sud je presudio to što je presudio. I da nije presudio mi znamo šta se dogodilo. To moramo obilježavati zauvijek. Vlada Federacije BiH obećava da će trajno ostati u ovom programu organizacije, svake vrste podupiranja. S druge strane će i na terenu trajno ostati potpora za održivi povratak ili ostanak, za izgradnju infrastrukture, zapošljavanja, samozapošljavanja”, poručio je Novalić.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, izjavio je da su za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada spremni posmrtni ostaci 27 žrtava.