Za nove članove CIK-a, suprotno zakonu, izabrani stranački ljudi!

politika

Nakon jučerašnje odluke SDA i SDS-a da se izaberu četiri nova člana CIK-a, potpuno je jasno da je u pitanju nova blamaža i kompromitacija Centralne izborne komisije. 

Ako se zna da su Suad Arnautović i Ahmet Šantić za prošle izbore učestvovali u neviđenoj izbornoj krađi, kada su noć uoči izbora promijenili 6.500 članova biračkih odbora, nije potrebno trošiti riječi da su oni vjerni SDA i nekim članovima njenog rukovodstva.

I jučerašnji izbor novih članova dodatno je od CIK-a napravio političku ekspozituru SDA i SDS-a.

Naime, Arnautović i Šantić su ponovo izabrani za članove CIK-a, a SNSD-ovi, odnosno Dodikovi članovi Komisije, zamijenjeni su imenima Jovana Kalabe i Vanje Bjelica–Prutina.

Prvi je član PDP-a, što pokazuje i glasački listić iz 2012. godine koji objavljujemo.

  • Jovan Kalaba na listi PDP-a 2012. - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Jovan Kalaba na listi PDP-a 2012.FOTO: SCREENSHOT

Vanja Bjelica-Prutina je, također, najbliža saradnica Mirka Šarovića, što dokazuje i spisak iz Šarovićevog kabineta do prije tri mjeseca, kada je bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Umjesto da se za članove CIK-a raspiše javni poziv i tamo izaberu nestranačke ličnosti, na ovaj način dodatno je kompromitiran i onako devastiran izborni proces u našoj zemlji.

Kompetencije CIK-a su ekstremno velike, on određuje članove izbornih komisija i članove biračkih odbora.

Naravno, ovakav CIK će nastaviti da participira i legalizira izborne krađe, a vladajuće stranke će svoj budući lopovluk sakrivati pod interesom tobožnje borbe za bošnjačke i bh. interese.

Međutim, ovdje su u pitanju samo goli stranački interesi, gdje nije dovoljno da se glasovi kradu samo za sebe, već ih je moguće davati i oduzimati drugim političkim strankama, kako je to urađeno i 2018. godine.

Inače, shodno zakonu, članovi CIK-a BiH ne bi smjeli biti stranački ljudi, na šta je na društvenim mrežama upozorio i Vojin Mijatović, opozicioni političar iz RS.

  • Vojin Mijatović upozorio da članovi CIK-a BiH ne bi smjeli biti stranački ljudi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Vojin Mijatović upozorio da članovi CIK-a BiH ne bi smjeli biti stranački ljudiFOTO: FACEBOOK