Za usavršavanje i certificiranje zavarivača izdvojeno 170.000 KM

Tokom ove sedmice Vlada Tuzlanskog kantona zajedno s Ministarstvom privrede potpisala je sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji programa dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače.

 Vrijedan projekt

Vrijednost ovog projekta je 170.000 KM, od čega će Kantonalna vlada učestvovati sa 50.000 maraka. Programom je za sada predviđena prekvalifikacija 20 osoba, ali na tome se neće stati.

 



 

- Trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nalaze 944 zavarivača, a ova struka itekako je potrebna našim poslodavcima. Osobe koje prođu program prekvalifikacije i dokvalifikacije spremne su da odgovore na zahtjeve poslodavaca, a sporazumom je predviđeno i da Služba za zapošljavanje sufinansira zapošljavanje onim privrednicima koji prime u radni odnos te zavarivače. Ovom prilikom ih pozivam da to učine – ističe Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

On je napomenuo da program dokvalifikacije i prekvalifikacije zavarivača nije jedini koji se provodi u ovoj godini te da je ostalo još finansijskih sredstava koja se mogu utrošiti i na druge programe, u prvom redu zapošljavanja u građevinskoj operativi i ugostiteljstvu.

Nepovoljna struktura

- Ovakve programe nastojat ćemo provoditi i u narednom periodu jer Služba za zapošljavanje ima nepovoljnu strukturu nezaposlenih osoba. Tržište rada potražuje nešto sasvim drugo i iz tih razloga smo krenuli u ovakve programe – pojašnjava on.