Home

Zaboravite na kamenčiće i rupe: Bose napravio autosjedišta bez vibracije

06 Jan

Zaboravite na kamenčiće i rupe: Bose napravio autosjedišta bez vibracije

Na ovogodišnjem CES-u (Sajam potrošačke elektronike) u Las Vegasu, audiogigant Bose predstavio je „Beyond Sound“ program. Iako se ova kompanija bavi proizvodnjom audiosistema, tačnije zvučnika, ovaj put su sve iznenadili ponudivši novi patent za autonomna vozila.

Tačnije, radi se o suspenziji za sjedišta koja, kako kažu, izolira vozače i putnike od svih vibracija na cesti i neželjenih pokreta.

Iz kompanije kažu da je ovaj projekat, prije svega, zamišljen zbog očekivane vizije budućnosti cestovnog saobraćaja u kojoj ćemo se svi voziti u autonomnim automobilima.

- Ukoliko će nas voziti roboti, onda kao putnici trebamo imati puni komfor i udobnost, kako bismo mogli uživati u vožnji kao da sjedimo na udobnom naslonjaču u dnevnoj sobi – kazali su čelnici Bosea.

Ovo nije prvi put da se bave proizvodnjom autosjedišta, već je novi sistem samo nadogradnja njegovih Bose Ride sjedišta za kamione, koja je predstavio 2010. godine.

- S razvojem ove tehnologije započeli smo još osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je osnivač Amar Bose izumio sistem aktivne suspenzije, koji je tada bio daleko ispred vremena – dodali su.

Nova karakteristika suspenzijskih jednoosovinskih sjedišta predstavljenih na CES-u zasad je još u fazi koncepta, pa će im budućnost zavisiti o zadovoljstvu posjetilaca koji će ih isprobati.

(Izvor: Faktor.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top