VLADA USK: Zabraniti migrantima okupljanje na javnim mjestima (VIDEO)

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić sazvao je je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.

Kako je saopćeno na stranici Vlade USK-a, članove grupe premijer Rošić je informisao o održanom sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem od kojeg je zatražio hitne mjere pomoći s državnog nivoa u rješavanju problema prihvata migranata.

Situacija se evidentno pogoršava sa većim prilivom broja migranata, konstatovali su i ministri unutrašnjih poslova i zdravstva Anel Ramić i Hazim Kapić a kao i do sad sav teret migrantske krize nosi ovaj Kanton posebno sektor zdravstva i policija.

Operativna grupa zahtijeva da se hitno nekoliko stotina migranata, koji se nalaze van objekta bivšeg Đačkog doma u Bihaću, transportuje u migrantski centar u Sarajevu te da IOM, kao ključna organizacija koja raspolaže značajnim sredstvima EU, poduzme konkretne korake da se problem smještaja migranata kvalitetno riješi.

- Mi smo nezvanično saznali da IOM želi tvornicu BIRA u Bihaću da iskoristi za dodatnu lokaciju za smještaj migranata. Nismo zvanično o tom obaviješteni ali smatramo da je ta lokacija neprihvatljiva jer smo zahtijevali da bude van urbanih dijelova gradova USK, kazao je Rošić.

MUP-u USK naloženo je da pojača patrole i zabrani okupljanja migranata na javnim mjestima, posebno pred školskim objektima.