Zabrinjavajuće: Pokušaji suicida zabilježeni i u Prvoj srednjoj školi Cazin

Home

Zabrinjavajuće: Pokušaji suicida zabilježeni i u Prvoj srednjoj školi Cazin


Prema statističkim podacima većinu samoubistava u Federaciji BiH čine mladi do 21 godine. Da u našem obrazovnom, odgojnom i porodičnom sistemu nešto hitno treba mijenjati potvrđuju i poražavajući podaci entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova prema kojima godišnje u prosjeku šest maloljetnika izvrši samoubistvo. Sve su učestaliji i pokušaji suicida, čemu su podložnije  djevojčice, a nekoliko takvih slučajeva zabilježeno je i u Prvoj srednjoj školi Cazin. Zabrinjava i podatak da su brojni i oni koji su barem u jednoj teškoj situaciji pomišljali na samoubistvo.

Stručnjaci koji se bave problemom podložnosti mladih suicidu konstatno podsjećaju da djetinjstvo, a posebno adolescentno doba, prate različiti strahovi s jedne, a očekivanja i pritisak društva s druge strane. No, nažalost, činjenica je, kako tvrde, da se sa ovim većina bh. porodica  često ne može nositi i ne zna rješenje za probleme sa  kojima se suočava njihovo dijete. Stoga je neophodna stručna pomoć, koju vrlo malo roditelja zaista zatraži, zbog čega izostaje pravovremeno prepoznavanje problema i adekvatno reagiranje, ističe Inela Hadžić, psiholog-pedagog u Prvoj srednjoj školi. Ona kaže da,  osim toga, roditelji često zbog egzistencijalnih ili drugih problema, uopće ne primijete drugačije ponašanje kod svog djeteta.

„Da je kroz mjesec dana to dijete postalo drukčije,da se povlači u sebe, da više ne radi radne navike koje je radio ranije, da izbjegava možda svoje društvo, da ne izlazi vani, da možda previše izlazi vani, da je totalno pokvario ocjene, da je totalno nezainteresiran za stvari za koje je do skora bio jako zainteresiran – znači to dijete sigurno ima neki problem. Nekad problemi budu unutar porodice, nekad to budu svađe roditelja, razvodi, neke devijantne stvari koje mi kao škola ne možemo znati, ali na djeci to ostavlja dubok trag, jer je to period kada oni sebe izgrađuju, kad postaju jedna ličnost i to je njima težak jedan prelazni period iz djeteta u odraslu osobu“, kaže Hadžić.

Usljed pritiska roditelja, društvene zajednice u kojoj žive, obrazovnih ustanova, pa i svojih vršnjaka šta treba da rade, kako da se ponašaju i slično, mladi često gube samopouzdanje, a istovremeno trebaju više pažnje. Prema statsitičkim podacima djevojčice su sklonije pokušaju, nego samom činu samoubistva.

„Treba razlikovati pokušaj samoubistva i samoubistva. Neke osobe to samo pokušaju, to je neki krik u pomoć – ja sam to pokušala de mi pomozite. Imali smo slučajeva da nam curica popije sirće, da isjeku sebi vene i najčešće uzrok tome je ljubav, a nažalost veći je procenat dječaka koji ga i učine.“

Roditelji lakše uočavaju promjene kod svog djeteta, što svakako treba da bude znak za ”uzbunu”, bez obzira, ako se kasnije ispostavi da to nije velik problem.

”Spona između roditelja i razrednika treba biti velika. Razrednik je u suštitni drugi roditelj. Dijete je tu i više dnevno sati nego kod kuće, pa  ako roditelj nešto zna o svom djetetu, što razrednik možda nema  vremena uočiti, jer 30 ih je, to treba reći. Ako ništa bar upozoriti – obratite pažnju na moje dijete, jer je nešto drugačije, a ja ne znam šta se s njim zbiva. Imamo mi roditelja koji dođu, kažu ja ne zna šta  ću!!! On je meni totalno drugačiji, promijenio se… U čemu je problem??? Možete li mi ikako pomoći??? Ja sam pokušala sve  metode, ali ne ide!!!! I onda krene taj proces istraživanja, ispitivanja prijatelja, kontrola  mobitela, facebooka, mislim jednostavno uključimo sve što nam je u mogućnosti, što nam je dostupno da bi saznali što više informacija o tom djetetu. Gdje se i s kim druži? Gdje izlazi? Ko joj je momak? Ko mu je djevojka? Sve mi to saznamo. Kao mali detektivi, ali jednostavno moramo, ako želimo sigurnost tog  djeteta“, naglašava Hadžić.

Ovim problemom bi se trebali pozabaviti, ne samo škola i porodica, već i druge relevantne institucije i ustanove, kaže pedagoginja  Hadžić, posebno naglašavajući i važnost preventivnog djelovanja kako bi se spasio mladi život, jer  nakon samoubistva je kasno poduzimati bilo šta.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:02

Facebook komentari

Back to top