Zagađen zrak i dalje u kotlinama srednje i sjeveroistočne Bosne

Zagađen zrak i dalje karakteriše dolinske i kotlinske krajeve srednje i sjeveroistočne Bosne. U odnosu na prethodni dan u srijedu su srednje vrijednosti koncentracija bile više u prosjeku za 10 do 15 posto.

Srednje dnevne koncentracije prašine PM10 u Sarajevu su se, u zavisnosti od mjernog mjesta, kretale između 65-120 ug/m3 (propisana granična vrijednost 50 ug/m3). U Sarajevu nje bilo visokih koncentracija drugih mjerenih polutanata.

U Zenici su jučer prekoračene na svim mjernim mjestima propisane granične vrijednosti za prašinu PM10 (>50ug/m3) koje su se u zavisnosti od mjernog mjesta, kretale između 70 i 100 ug/m3, kao granične vrijednosti za sumpordioksid (>125 ug/m3) čiji su dnevni prosjeci iznosili između 160 i 200 ug/m3.

Na mjernim mjestima u Jajcu i Goraždu kvalitet zraka je ostao unutar propisanih granica.

Sumpordioksid je bio visok i u Živinicama (217 ug/m3), a koncentracije prašine su bile visoke na svim mjernim mjestima u tuzlanskom kantonu.

U Kaknju su koncentracije sumpora prekoračile propisane granične vrijednosti (125 ug/m3) i iznosile su visokih 350 ug/m3.

Jutros u 9.00 sati izuzetno visoke koncentracije sumprodioksida su u Zenici (od 400-900 ug/m3) dok su koncentracije ostalih polutanata na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH nešto niže od jučerašnjih prosjeka.

Danas se očekuje zadržavanje istog trenda kao i prethodnih dana, a tokom sutrašnjeg dana u središnjim dijelovima države se očekuje poboljšanje meteoroloških uslova sa aspekta kvaliteta zraka koji bi se trebali zadržati i u petak, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ovo poboljšanje se očekuje i u prostoru Tuzlanskog kantona ali nešto slabijeg intenziteta.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajna narušavanja kvaliteta zraka

Za provedbu koraka i mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije, dok su za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne zdravstvene institucije.