Zakon o obrazovanju odraslih u USK definitivno zaživio u praksi

Zakon o obrazovanju odraslih osoba u Unsko-sanskom kantonu, koji je usvojen prije šest godina, naišao je na veoma dobru implementaciju u praksi, a samo u posljednje tri godine oko 7.000 osoba uspješno je okončalo različite programe osposobljavanja, prekvalifikacije ili dokvalifikacije za određena zanimanja.

Prema informacijama Ministarstva obrazovanja USK, na području ovog kantona danas postoje 44 javne i privatne ustanove koje izvode edukaciju odraslih lica. "Veoma smo zadovoljni ovim procesom jer on u najvećoj mjeri prati potrebe tržišta rada. Svi koji nisu imali potrebnu stručnu spremu, koju zahtijeva tržište, imali su mogućnost da se prekvalifikuju", istakla je Albijana Trnavci, stručni saradnik u pomenutom ministarstvu.

Prema njenim riječima, polaznici su najviše zainteresovani za programe osposobljavanja za zanimanja medicinara i njegovatelja, a na cijeni su i sva stručna zanimanja u oblastima kao što su građevinarstvo, metalska industrija, drvoprerada i slično.

Dosadašnja iskustva su pokazala kako su planovi najvećeg broja polaznika vezani za zanimanja koja su tražena u inostranstvu. Trnavcijeva je dodala kako su se, ipak, u proteklom periodu pokazali i određeni nedostaci i propusti u okviru pomenutog zakona, zbog čega se pristupilo promjenama i dopunama nekih zakonskih propisa, o kojima će ubrzo odlučivati nadležne institucije.
U proteklom periodu pokazalo se kako rad jednog broja privatnih ustanova nije usklađen s normativnim zakonskim aktima, pa im je privremeno zabranjivan rad uz obavezu da usklade svoje djelovanje sa zakonskim propisima.

"Nažalost, moramo konstatovati kako aktuelni Zakon o obrazovanju odraslih osoba USK ima dosta nedorečenosti i pravnih praznina te ga je neophodno doraditi i mi smo već pokrenuli takvu proceduru. Neke ustanove koriste i zloupotrebljavaju takvo stanje", istakla je Trnavcijeva.

Dodala je kako se to posebno odnosi na predmete stranih jezika i informatike, koje neke ustanove predstavljaju kao neformalno obrazovanje, prenosi USKinfo.

Također, evidentirane su i nepravilnosti u procesu sticanja i izdavanja diploma, pa i zloupotrebe, zbog čega su posla imali i istražni organi. Zbog toga se pristupilo izradi jedinstvenog informacionog sistema koji bi trebalo da zaživi naredne godine kako bi se omogućilo praćenje obrazovanja odraslih od njihovog upisa pa do sticanja diplome.