Novi zakon u RS-u omogućiće zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne dipome

Rajčević je istakao da očekuje podršku kompletnog društva u Republici Srpskoj za takva zakonska rješenja.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći nova zakonska rješenja čijim će se odredbama definisati mogućnosti izdavanja mjera prestanka rada visokoškolskim ustanovama koje učestvuju u izdavanju lažnih diploma.

"Mogu najaviti da će se takve stavke naći u novim zakonskim rješenjima, i to u zakonu o visokom obrazovanju i zakonu o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju", rekao je Rajčević.

Rajčević je istakao da očekuje podršku kompletnog društva u Republici Srpskoj za takva zakonska rješenja.

On je naglasio da podržava člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da će se založiti za zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome, prenosi N1.

Rajčević je istakao da podržava takvu inicijativu da se zakonskim rješenjima ostavi mogućnost Ministarstvu, odnosno Vladi Srpske da administrativno djeluje, i da po osnovu drugostepenog rješenja u upravnom postupku izda mjera prestanka rada visokoškolskoj ustanovi koja svjesno učestvuje u izdavanju takozvanih lažnih diploma, odnosno "onoj visokoškolskoj ustanovi čiji zaposleni učestvuju u neregularnim i nezakonitim radnjama koje će dovesti do izdavanja neke visokoškolske isprave".

On je dodao da je takva mogućnost predviđena i u reformi visokog obrazovanja u RS-u.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik izjavio je juče u Sarajevu da je validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice pitanje za nadležne institucije, ali da će se lično založiti da zakonom bude predviđeno zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome.