Smanjite rizik od požara redovnim održavanjem: Zapaljenje dimnjaka u Cazinu

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada za 22.02/23.02.2019. godine, Vatrogasna jedinica je zabilježila dvije intervencije.

Naime, u Gornjoj Koprivni - Japići je evidentirana tehnička intervencija prilikom urušavanja krova i krovne konstrukcije. Dojava u 20:53 sati, a  povratak u jedinicu u 22:25 sati.

Druga intervencija je bila na zgradi biroa rada - tehnička untervencija - isključenje alarma u zgradi. Dojava u 04:30, povratak u 05:00 sati.

A danas je u jutarnjim satima došlo do požara dimnjaka u crvenim zgradama, zbog čega apelujemo na građane da redovno čiste dimnjake. Grijna sezona još uvijek traje, a požari na dimnjacima nastaju kao posljedica nakupljanja gareži i čađi, usljed starosti ili loše gradnje dimnjaka. Ipak, najčešći uzrok zapaljenja dimnjaka je njegovo neodržavanje, odnosno neredovno čišćenje. Vatrogasci savjetuju da zapaljeni dimnjak ni u kom slučaju ne pokušavate ugasiti vodom.

Ukoliko dođe do zapaljenja dimnjaka obavezno je potražiti stručnu pomoć, odnosno pozvati vatrogasce.

Najveći broj požara dimnjaka nastaje u prvom dijelu grijne sezone, kada su i najvidljivije posljedice lošeg održavanja postojeće instalacije i to prije svega dimnjaka. Svaki požar dimnjaka slabi njegovu funkciju, te on vremenom propada, a može doći i do pucanja dimnjaka što nerijetko izaziva i požar krova i tavanskog prostora. Sve to moguće je spriječiti jednim savjesnim odnosom prema sopstvenom domaćinstvu.