Razvili unosan biznis: Zarađuju milione eura na švercu migranata

Od početka godine u BiH je registrirano 19.500 ilegalnih migranata, što je za oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je jučer direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Najteže u Krajini

On je nakon razgovora s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupljene oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja ocijenio da su migracije još pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u Krajini, gdje se bilježi kontinuirano prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata.

Prema informacijama „Avaza“, od ulaska što većeg broja migranata u BiH, pretežno preko Srbije, najviše koristi imaju krijumčari, koji na taj način obrću na milione eura. Granična policija BiH, koja muku muči s manjkom službenika, ne može sama spriječiti ove nezakonitosti i konstantno traži pomoć stranih agencija.

Dobro organizirana grupa predvođena pretežno, kako saznajemo, državljanima Iraka, već mjesecima ilegalno prebacuje migrante iz BiH u Sloveniju i Hrvatsku. Ova grupa zauzvrat uzima na stotine hiljada eura kako bi migrante prebacila na teritoriju EU.

U prilog tome govori i velika međunarodna operativna akcija „River“, koja je prekjučer provedena na području BiH i Hrvatske. Ovo je prvi put da je jednu ovakvu akciju podržao Europol, a sve radi razbijanja grupe, u kojoj je  i pet bh. državljana za koje je Sudu BiH predložen pritvor.

Krijumčari se, kako bi zavarali trag policiji, često s lažnom porodicom ubacuju među migrante, a uz pomoć posebne aplikacije dogovaraju rute prelaska i novac koji trebaju izdvojiti kako bi se migranti domogli Hrvatske.

U tome im pomažu i bh. državljani, koji dobro znaju gdje je moguće lako prijeći granicu, ali i nabaviti opremu za njihovo prebacivanje.

Daju informacije

Osim što su prijevoznici, bh. državljani su krijumčarima i informatori, koji odaju podatke gdje se migranti nalaze te ko je od njih spreman i koliko platiti

U posljednje vrijeme krijumčari spuštaju cijene za krijumčarenje, ali se ta suma i dalje kreće od 1.000 do 3.000 eura. Samo prije mjesec  kretala se od 2.000 do 6.000 eura, ali, uprkos tome, posao cvjeta i procjenjuje se da krijumčari godišnje zarađuju milione eura.

Ne pomažu ni hapšenja

Tužilaštvo BiH do sada je uhapsilo na stotine stranih i bh. državljana te podiglo na desetine optužnica. No, dobro organizirana grupa, koja pretežno preko Srbije ulazi u BiH, skoro svakodnevno prebaci na desetine migranata u Hrvatsku.

Do sada je otkriveno da je dnevno znalo biti prebačeno i više od stotinu migranata. Često su to kompletne porodice. Dnevna zarada kreće se od 10.000 do 40.000 eura.

Image