Zasjedala Vlada USK- računari za svu djecu koja ne mogu pratiti online nastavu biće osigurani

vlada usk
U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na 140.sjednici članovi Vlade Kantona donijeli su Odluku o izmjeni Poslovnika Vlade o radu Vlade Unsko-sanskog kantona.

 

Izmjene se odnose na uvođenje mogućnosti održavanja online sjednica, u slučaju proglašenja vanrednog stanja, prirodne ili druge nesreće, i to u slučaju kada nije moguće osigurati kvorum za održavanje sjednica u sjedištu Vlade Kantona zbog bolesti ili fizičke spriječenosti koja je uzrokovana višom silom.

Vlada USK, na prijedlog Ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta donijela je danas odluku o rasporedu sredstava unutar Budžeta USK, za nabavku tehničke opreme namijenjene učenicima za praćenje online nastave.

Sukladno naredni Kantonalnog štaba civilne zaštite USK od 22. marta, kojom je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta naređeno da izvrši preraspodjelu sredstava za nabavku opreme za praćenje online nastave za učenike iz porodica u stanju socijalne potrebe kao i za porodice koje imaju troje i više djece koja pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama. - Prema prikupljenim podacima od strane obrazovnih ustanova bilo je oko 800 zahtjeva za nabavku uređaja .

Ministarstvo je, kroz donatorske programe, osiguralo tehnička pomagala/tablete za 190 učenika, a još 603 nabaviće se ovim sredstvima koja će biti doznačena obrazovnim ustanovama, obrazložio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.