Zašto Denis Bećirović?

Građani naše zemlje su svjesni da je država Bosna i Hercegovina u velikoj krizi i da smo trenutno prilično udaljeni od pravedne i uređene države. I dalje nismo društvo kakvo bi trebali biti, nego arena besmislenih političkih sukoba u kojima je narod kolateralna šteta!

Vrijeme je da svi zajedno prestanemo biti predmet trgovine teritorijama, podjelama naroda i ostvarivanjima prava na osnovu brojeva, jer nas je to posljednjih 20 godina odvelo u siromaštvo, izolaciju, iseljavanje i apatiju.

Nepravda je prisutna u gotovo svim sferama našeg društva. Vrhunac krize se ogleda u činjenici da sve veći broj naših sugrađana odustaje od svoje domovine s pravom tražeći sreću za sebe i svoju porodicu u drugim zemljama. Sve je veće socijalno raslojavanje na mali broj bogatih i veliki broj siromašnih. Nepravdu generira i dejtonski Ustav BiH koji je normirao neprirodnu dominaciju nacionalne nad građanskom Bosnom i Hercegovinom.

Nažalost, stalni politički konflikti i nestabilnost koje gledamo decenijama imaju direktne posljedice i u ekonomskom i socijalnom stanju zemlje gdje zbog nedostatka investicija i masovne nezaposlenosti, velika većina građana jedva sastavlja kraj s krajem. Jasno je da danas kao rezultat politika prošlosti imamo bezobrazno bogati sloj političkih elita i svakog šestog građanina ove zemlje koji legne gladan što imperativno moramo mjenjati.

Državi Bosni i Hercegovini nasušno trebaju jednakost, ravnopravnost i solidarnost. Jednakost u obavezama, u pravima, u šansama, pred zakonom. Ravnopravnost među građanima, među narodima, među vjerskim zajednicama, među spolovima, među općinama, gradovima, kantonima i regijama. Solidarnost sa obespravljenim radnicima, sa borcima, sa penzionerima… Zalažući se za jednakost i ravnopravnost, u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je insistirao na: osiguranju ustavne ravnopravnosti za sve građane i narode, osiguranju zakonske ravnopravnosti za sve vjerske zajednice, osiguranju istinske ravnopravnosti za sve jezike i pisma.

Smatram da nemamo pravo na apatiju, vrijeme je da se ispravimo i jasno podvučemo crtu. Umjesto da tonemo u dalje beznađe i besperspektivnost, svi zajedno trebamo početi ozbiljno raditi na zaustavljanju negativnih procesa. Oktobarski izbori su velika šansa da sa dna ka površini krenemo na pravi način i da sa scene definitivno uklonimo one koji nas vuku u prošlost. Nekima odgovaraju podjele, sukobi i razjedinjenost. Neki su navikli na posvađane bh. političare koji međusobno ne razgovaraju i koji uglavnom, čast izuzecima, brinu o ličnim, stranačkim, ali ne i o državnim interesima. Neki su navikli da Beograd i Zagreb sve češće nedobronamjerno nastupaju prema državi Bosni i Hercegovini.

Politika i pristup Denisa Bećirovića su prilika za suštinsku i realnu promjenu. On svojim ponašanjem šalje jasnu poruku da želi biti most između građana i politike oko kapitalnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu i zato je dobio podršku političkih stranaka iz BiH i Evropske unije, nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva, intelektualaca, članica i članova sindikata, čestitih ljudi iz svih naroda… Zbog toga je neke, sa razlogom uhvatila velika panika.

Takva politika ne odgovara pogrešnim projektima u Beogradu i Zagrebu, kao i onima u Bosni i Hercegovini koji svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem, građanima godinama nanose štetu. Sve više građana postaje svjesno njihove štetne vladavine, sve više građana traži promjene. Potpuno različit od njih, Denis Bećirović nudi promjenu paradigme. On nudi budućnost umjesto prošlosti, nadu i optimizam umjesto depresije. Tu novu energiju niko neće moći zaustaviti.

Istorija se ponavlja samo onima koji iz nje nisu ništa naučili. Trenutno imamo stanje velike političke krize. Jasno je da dolazi vrijeme političara koji će raditi na povezivanju, a ne odvajanju, jer mnogo je više onoga što nas, uz uvažavanje svih različitosti, veže, nego onoga što nas razdvaja. Svi jednako ne želimo nezaposlenost, male plate i penzije, siromaštvo, ne želimo nesigurnost i destabilizaciju. Sve nas jednako pogađa odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Samo ujedinjeni možemo rješavati probleme. Kad god su se u istoriji građani ujedinili u namjeri da riješe veliki zajednički problem, u tome su uspjeli. Razjedinjeni, nikada nisu uspjeli niti u jednoj oblasti, osim što su majstorima lova u mutnom, omogućili bogaćenje, a antibosanskohercegovičkim snagama, dominaciju, nad građanima Bosne i Hercegovine.

Vjerujem da je Denis Bećirović dio one mnogobrojne tihe, poštene i vrijedne Bosne i Hercegovine, koji želi da svojim kvalifikacijama i iskustvom bude samo jedan kotačić buđenja nove energije građanskog pokreta nade za poštenu i progresivnu, evropsku Bosnu i Hercegovinu kakvu svi zajedno zaslužujemo.

Denis Bećirović je čovjek kojem vjerujem i koji zaslužuje i moj glas.