Zašto društvena izolacija utječe na kraći životni vijek?

Home

Zašto društvena izolacija utječe na kraći životni vijek?

Društvena izolacija povezana je s mnoštvom zdravstvenih problema, a utječe i na kraći životni vijek.

Zbog toga je Američko gerontološko društvo nastojalo podržati programe koji bi omogućili starijim osobama da ostanu povezani sa svojom zajednicom.

Istraživači s univerziteta u Pensilvaniji otkrili su moguće objašnjenje povezanosti nedostatka društvenosti i kraćeg života. 

Naime, socijalna izolacija dovodi do manjka sna što dovodi do ćelijskog stresa i aktivacije odbrambenog mehanizma. Iako kratkotrajna aktivacija ovog mehanizma može oporaviti ćelije, ako dugo traje, ona im zapravo šteti, jer dovodi do prijevremenog starenja i bolesti kao što su dijabetes i Alzheimerova bolest.

Samački život i društvena izolacija rastući su problem u razvijenim zemljama. Na primjer, u SAD-u više od 50 posto populacije starije od 85 godina živi samo, a manja sposobnost kretanja smanjuje i mogućnost ostvarivanja socijalizacije.

"Većina starijih ljudi žive sami i postoje pokazatelji da stres u kombinaciji sa starenjem i izolacijom stvara dvostruki udarac na ćelijskom i molekularnom nivou", rekao je Nirinjini Naidoo, jedan od istraživača.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavito: Sat, 07/01/2017 - 10:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top