Zašto govor Milorada Dodik u Bratuncu dokazuje da je on nastavljač ideje „velike Srbije“ (VIDEO)

Home

Zašto govor Milorada Dodik u Bratuncu dokazuje da je on nastavljač ideje „velike Srbije“ (VIDEO)


U nastojanju da po svaku cijenu održi vlast, pa makar to vodilo i zaoštravanju međunacionalnih odnosa do krajnjih granica, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je održao zapaljiv govor 7. jula u Bratuncu, uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pred hiljadama okupljenih Srba iz manjeg bh. entiteta i Srbije, Dodik je za bošnjačke povratnike rekao da su se vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu.

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, rekao je Milorad Dodik, što potvrđuje i snimak RTRS-a.

Ovakve izjave, bez obzira na njihovu dnevnopolitičku upotrebu, potvrđuju Dodika kao eksponenta velikosrpske ideje. Naime, jedan od šest „strateških ciljeva srpskog naroda u BiH“ koje je Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavio sam ratni zločinac Radovan Karadžić jeste upravo „eliminisanje rijeke Drine kao granice između srpskih država“.

Riječ je o ciljevima koje je Skupština usvojila još 12. maja 1992. godine, a Odluku potpusuje još jedan ratni zločinac - Momčilo Krajišnik. Odluka je objavljena  u “Službenom glasniku Republike Srpske” 26. novembra 1993. godine na strani 866., broj Glasnika 22.

Nakon što ih je Skupština prihvatila, to je postala zvanična politiku RS-a, koje se do danas niko nije odrekao. A kao i bi kada je poznat plan srpskog zapovjednika iz Prvog svjetskog rata, vojvode Radomira Putnika s početka 20. stoljeća o izgradnji mostova na Drina s ciljem prebacivanja vojske i tehnike u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog svega, postojanje nesrba na teritoriji srednjeg Podrinja jeste glavni problem za velikosrpske ideologe. To je bio i razlog žestokih udara na Srebrenicu i Žepu, ali i Goražde, tokom agresije na BiH. Jedino su ti gradovi sredinom '90-tih bili smetnja realizaciji pomenutog cilja, jer su Zvornik, Višegrad, Foča i ostali pali relativno brzo nakon početka agresije.

Cilj je bio da nesrba, prije svega Bošnjaka vitalnog naroda, ne bude na Drini. Ima neke u tome simbolike da je Dodik izgovorio zlokobne riječi baš u Bratuncu. Ne samo zbog toga što su tamo počele masovne likvidacije Srebreničana i Podrinjaca jula 1995., već i zbog činjenice da je na čelu Kriznog štaba u tom gradu bio Mirosalv Deronjić, nekadašnji blizak saradnik Radovana Karadžića.

On je, naime, na suđenju u Hagu 2003. posvjedočio da mu je prvi suradnik Slobodana Miloševića, Mihalj Kertes, još 1991. godine rekao da će “pedeset kilometara od Drine živjeti samo Srbi!”

Zato Dodikove izjave se može i treba sagledavati u kontekstu ukupne velikosrpske politike. Da li on to radi jer zaista vjeruje u tu ideju, ili iz dnevnopolitičkih pobuda očuvanja vlasti, manje je važno.

Na koncu, i Miloševića se smatralo pragmatikom i uvjerenim komunistom, ali će ga historija pamtiti kao «Balkanskog kasapina» koji je zajahao velikosrpsku ideju i poveo svoj narod u brojne ratove iza kojih su ostale stotine hiljada mrtvih. Na koncu, i sam je skončao u haškoj ćeliji.

Quo vadis, Milorade?!

Intelektualci Podrinja: Javni poziv na etničko čišćenje

Predsjednik RS ovakvim izjavam jasno i nedvosmisleno daje na znanje kako je proces osporavanja, usporavanja i onemogućavanja povratka nesrba u Podrinje i entitet RS, dobro isplaniran u uredima najviših srpskih zvaničnika i intenzivno se i trajno provodi u djelo na terenu, smatra Udruženje intelektulaca Podrinja, prenijeli su mediji.

- Od ubistva Melihe Durić, snajperskim hicem u Vlasenici, niko se ovako drsko nije odvažio da direktno i otvoreno pozove srpsku javnost na sprečavanje povratka u Podrinje i na teritoriju RS. Iako je proces povratka odavno usporen i zanemaren, a održava se „na aparatima“, ovakvi pozivi da „se spriječi muslimanska okupacija Podrinja“ javni su pozivi na ponovno etničko čišćenje vremenu prikladnim i prijemčivim sredstvima. Ovakvim izjavama i stavovima Dodik, u svojstvu najvišeg zvaničnika u entitetu RS, jasno poručuje kako je spreman svim sredstvima braniti u ratu okupiranu teritoriju i prostor na tlu Bosne i Hercegovine, u velikosrpskim planovima predviđen isključivo kao ekskluzivni etničko čisti srpski prostor – navelo je spomenuto udruženje.

Pogledajte  cjelovito Dodikovo obraćanje u Bratuncu od 11,25 minuta snimka RTRS-a.

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/07/2017 - 08:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top