Zašto SAD ozbiljno razmišlja o zabrani korištenja TikToka?

asd
Američka administracija sve češće TikTok vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. No, je li to zaista tako?

Vijest da je Amazon svojim zaposlenicima zabranio korištenje popularne aplikacije TikTok na službenim pametnim telefonima koji pristupaju Amazonovom e-mail serveru, iznenadila je mnoge, pa i same čelnike TikToka. No, baš kao što je Amazonova odluka došenena naglo, tako je naglo i povučena. Točnije, iz Amazona su poručili kako je e-mail poslan "greškom" te da do daljnjeg neće zabranjivati svojim zaposlenicima korištenje te popularne aplikacije.

Amazonova odluka (iako je veoma brzo povučena) zapravo je samo nastavak cijele priče o TikToku i količini informacija koje ta aplikacija zapravo prikuplja od svojih korisnika.

Iako TikTok potječe iz Kine (vlasnik aplikacije je tvrtka ByteDance), kako sami tvrde svi su serveri koji se koriste za korištenje aplikacije zapravo u SAD-u, a na čelu tvrtke je Amerikanac.

Međutim, to očito nije dovoljno za američke tvrtke, ali i političke čelnike. Američki predsjednik Donald Trump otkrio je kako njegova administracija "razmatra zabranu korištenja aplikacije", što bi bio direktan udarac na 165 milijuna Amerikanaca koji su tu aplikaciju preuzeli. Američka vojska već je zabranila svojim pripadnicima korištenje te aplikacije kako se ne bi ugrozila sigurnost informacija.

TikTok se u posljednje vrijeme našao na udaru kritika, nakon što je objavljena analiza same aplikacije koja pokazuje da prikuplja i šalje podatke koje, zapravo, ne bi trebala. Naime, baš kao i druge aplikacije društvenih mreža, TikTok automatski prikuplja geolokacijske informacije korisnika, IP adresu, jedinstvene identifikatore i sadržaj poruka koje se izmjenjuju unutar aplikacije. To je mnogo podataka, ali ništa neouobičajeno. Naravno, ako govorimo o prosječnom korisniku. Ako je pak riječ o nekom važnom korisniku, primjerice pripadniku vojske, situacija je malo drugačija, piše Zimo.hr

Američka adminsitracija je to odmah protumačila kao rizik za nacionalnu sigurnost, ali stručnjaci za kibernetičku sigurnost smatraju da nije sve baš crno-bijelo. Ističu da sigurnosni porpusti u TikToku nisu ništa ozbiljniji nego propusti u drugim aplikacijama kao što je, primjerice, Facebook. Dapače, u TikToku su, barem prema kibernetičkim stručnjacima, spremniji surađivati i ispraviti propuste nego u nekim drugim tvrtkama.

Problem je što bi TikTok, kao i druge društvene mreže, mogao biti platforma za širenje lažnih informacija i različitih teorija zavjere. A to bi, upozoravaju, moglo otvoriti prostor za manipuliranje ljudima. Slično kao što se događa na drugim platformama.

S obzirom na to kako se američka administracija u posljednje vrijeme odnosi prema kineskim tvrtkama, ne bi nas trebalo iznenaditi ako zabrane TikTok. Ne samo za državne službenike, političare i vojnike, već i za obične građane. Indija je to već napravila, ali ne zbog brige za privatnost svojih građana, već iz čisto političkih razloga.