Zašto sada već ne vozimo elektro automobile?

Home

Zašto sada već ne vozimo elektro automobile?


Naftni lobi odavno nije izgovor, pogledajte zašto uistinu već svi ne vozimo električna vozila!

Mit da je isključivo naftni lobi kriv za mali broj električnih vozila na cestama, danas više ne stoji. Reporter magazina Provjereno pokušao je saznati zašto je pitanje električnog vozila stvar 'vječne budućnosti' no nikako da dopre do svakodnevne sadašnjosti, odnosno razgrante proizvodnje?

Još je 1931. Nikola Tesla proizveo električni motor kojim je pokrenuo vozilo. Od tada mnogo je puta automobil kojeg pokreće isključivo struja najavljivan kao budućnost. Nekoliko puta čak je i pokrenuta masovna proizvodnja, no nikada nije postao masovno prihvaćen automobil. Zašto?

Jednostavno, tehnologija koja ga pokreće još je preskupa. Samo baterija koja ga pokreće stoji najmanje 12.000 eura, dok je cijeli automobil gotovo tri puta skuplji od automobila iste klase s benzinskim motorom. Dakle, danas električni automobili postoje na tržištu i autosalonima raznih proizvođača dostupni su svakome građanu.

Upravo zato u gotovo svim europskim zemljama države su reagirale. Svaki građanin koji odluči kupiti električni automobil primjerice u Norveškoj će dobiti poticaj od čak 17.534 eura, u Italiji 1200 eura, a u Njemačkoj 380 eura.

No prodaja još uvijek ide slabo. Kod nas se autosaloni tek pripremaju za prodaju tih istih, no zakonska regulativa što se tiče električnih vozila uopće ne postoji. Zašto?

dnevnik.hr

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 18:45

Facebook komentari

Back to top