Zašto Tito nikada nije obišao grob majke i sina? Dijete sahranio u noći dok su svi spavali

Home

Zašto Tito nikada nije obišao grob majke i sina? Dijete sahranio u noći dok su svi spavali

Javnost uglavnom ne zna da su roditelji Josipa Broza sahranjeni u Kupincu, kao i to da Tito nikad nije obišao to mjesto.

Ta priča zapravo podgrijeva one najveće teorije zavjere o Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak, nego ruski plemić ili dijete austrijskoga grofa...

Postavlja se pitanje zašto nikad Tito nije bio na grobu svojih roditelja, ali i svog djeteta?

Prije više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku - dovoljno veliku tek za mali kovčeg.

Nisu strahovali da će ih iko otkriti, cijelo selo je spavalo. Dijete je sahranjeno usred noći. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da napravi kovčeg i sad s njim iskopao raku na groblju.

Godine 1920. dvojica muškaraca sahranjuju tek dva dana starog dječačića, sina Franjina prijatelja - Josipa Broza, koji će kasnije u cijelom svijetu postati poznat pod nadimkom Tito.

Dječaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a sveštenici nisu dopuštali da se nekršteno dijete sahrani na groblju. Međutim, Tito se nije dao spriječiti. Sahranio je sina, ali nije obilježio njegov grob. Nekoliko dana prije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gdje su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija.

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svjedočanstvo o povratku.

- Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. godine. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dijete, sina. Ali je on umro nakon dva dana - svjedočio je Tito.

Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mjesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslavenske narodne armije (JNA). Pažnju privlači očigledna razlika u vrijednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše “Titova mama”.

Međutim, Franju se na ploči ne oslovljava tatom, nego ocem. Ništa čudno, zna li se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavito: Čet, 06/08/2017 - 14:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top