Zastrašujući prizor: Klizište odnijelo osam kuća u more

kk
Kopno doslovno uklizalo u more, a s njim i kuće koje su se nalazile na mjestu odrona.

Snažno klizište odvojilo je komad zemlje širine pola kilometra i dubine 160 metara, na kojem je bilo osam kuća, te ga odnio u more na sjeveru Norveške. Kako su javili lokalni mediji nesreća se dogodila jučer u popodnevnim satima na zapadnoj strani Krakneseta u općini Alta, a na sreću nije bilo povrijeđenih. Jedna osoba je evakuirana usljed klizanja tla. 

Policija je obaviještena u 15:45 sati, a spasilačka akcija odmah je pokrenuta zrakom i morem. Nestabilnost tla nastavila se nekoliko sati.

Jedan je stanovnik ovog mjesta kamerom je zabilježio nevjerojatne scene iz kojih se vidi kako je kopno doslovno uklizalo u more, a s njim i kuće koje su se nalazile na mjestu odrona.

Svjedoka nemilih scena Jana Egila Bakibia (Bakkeby) odron je zatekao dok je pravio obrok. Ispričao je kako je prvo čuo lupanje, te  pomislio kako se neko nalazi u potkrovlju. 

- Onda sam kroz prozor vidio da se puši kabal za napajanje, zatim sam vidio da pada kiša. Izašao sam i pobjegao na brdo, gdje sam sve izdaleka pratio. Može se reći da sam istrčao kako bi spasio svoju glavu - rekao je Bakibi 

S brda je posmatrao kako nestaje kuća u kojoj je sa suprugom živio 19 godina.