Zastupnici iz USK računaju na pomoć FBiH oko migranata

Federalni zastupnici iz USK su na sastanku s predstavnicima kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu usaglasili određen broj zaključaka, koji će biti osnova za raspravu na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH.

Tematska sjednica, zakazana je za ponedjeljak, 13. maja, a u njenom fokusu je humanitarno-sigurnosna situacija u vezi s migrantskom krizom na području USK-a, FBiH i BiH.

Iako Federacija BiH u kontekstu migrantske krize ima ograničene nadležnosti, federalni zastupnici iz USK-a računaju na konkretnu pomoć, a, prije svega, na financijsku podršku zdravstvenim ustavnovama i policiji na području USK-a koji se u ovom trenutku suočava s brojnim izazovima, prenose vijesti.ba.

- Tražimo da se obezbijedi novac za opremu za MUP-a USK i za potrebe Kantonalne bolnice u Bihaću, te sredstva za domove zdravlja. Na tom tragu je i moja inicijativa o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koju smo, također, uvrstili među predložene zaključke - izjavio je tim povodom Hamdija Abdić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Pojasnio je kako suština te inicijative, koju je podržalo i Gradsko vijeće Bihaća, podrazumjeva da svi kantoni solidarno i simbolički pomognu u saniranju ekonomskih posljedica migrantske krize na području dvije najugroženije općine - Bihaća i Velike Kladuše.

- Tražit ćemo od federalnih zastupnika da svi zajedno osudimo govor mržnje u javnom prostoru, ali i da uputimo nekoliko upita i urgencija prema nadležnim institucijama na državnom nivou. Jedan od ciljeva sutrašnje sjednice jeste da Federalni parlament pokaže Krajišnicima da nisu sami i da su federalne institucije spremne preuzeti na sebe svoj dio odgovornosti - precizira Abdić.

Istovremeno, ističe da su svi zaključci prihvaćeni jednoglasno, uprkos tome što federalni zastupnici s područja USK-a dolaze iz različitih stranaka.

- Problem migranata zahtjeva jedinstven stav svih zastupnika i mi smo svojim primjerom pokazali da znamo ostaviti politiku po strani - kazao je Abdić.

Zaključci sa spomenutog sastanka, koji su usuglašeni i prihvaćeni jednoglasno, u međuvremenu, su upućeni kolegiju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Sastanak federalnih zastupnika s područja USK-a s predstavnicima kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu, u sklopu priprema za tematsku sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, inicirao je zastupnik Abdić.