Zatvorena birališta u šest gradova i općina u BiH, rezultati će biti uskoro

č
U šest općina i gradova u Bosni i Hercegovini su zatvorena birališta na kojima su građani birali načelnike i gradonačelnike. Tokom dana su prijavljene manje nepravilnosti, a u narednih nekoliko sati očekuje se da će stići rezultati.

Izbori su održani u Vogošći, Tuzli, Bihaću, Srebreniku, Zvorniku i Bratuncu.

U Vogošći kandidati su bili v.d. načelnika Migdad Hasanović iz SDA i Adnan Šerak ispred Trojke (NiP, SDP i NS). U Tuzli kandidati su SDP-ovac Zijad Lugavić, saradnik dvodecenijskog gradonačelnika Jasmina Imamovića (SDP), Omer Berbić iz NS-a te nezavisni Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić. U Bihaću kandidati su Hamdija Abdić Tigar iz SDA, Adnan Habibija iz SDP-a, Elvedin Sedić iz PoMaka te nezavisni Amarildo Mulić i Damir Đug. U Srebreniku su kandidati Nermin Tursić iz SDA i Adnan Bijelić ispred Trojke. U Zvorniku je samo SNSD-ov Bojan Ivanović kandidat. U Bratuncu kandidati su također SNSD-ov Lazar Prodanović i nezavisni kandidat, a nekadašnji SNSD-ov član Srđan Rakić.

Najmanja izlaznost na prijevremenim izborima je, prema podacima od 15 sati, u Tuzli (16,85 posto), a najveća u Bratuncu (36,30 posto). U odnosu na redovne lokalne izbore, izlaznost je u svim općinama danas osjetno manja.

Nije zabilježen ni veliki broj nepravilnosti. U Bihaću su se potukli posmatrač i član biračkog odbora, a u Bratuncu je napadnut posmatrač jednog od kandidata za načelnika.

 

Koalicija Pod lupom je zabilježila nepravilnosti kao što je fotografisanje glasačkog listića i otvoreno nagovaranje birača da glasaju za određenu političku opciju.

Rezultati izbora bi trebali biti poznati vrlo brzo, u narednim satima. Očekuje se da će u sat-dva, stranke već imati svoje rezultate, a Centralna izborna komisija je najavila da će objaviti preliminarne rezultate u 22:30 sati.