fbpx Završena 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa: Kontinuiran rast broja zaposlenih

Završena 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa: Kontinuiran rast broja zaposlenih

Home

Završena 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa: Kontinuiran rast broja zaposlenih


Nastavljena je i završena 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa prekinuta u petak zbog održavanja Međunarodne konferencije nastavnika i profesora engleskog jezika.

Do prekida vijećnici su razmatrali i većinom glasova odbili načelnikov Zahtjev za preispitivanje Odluke o izmjenama i dopunama odluke o izvršenju budžeta općine Bosanska Krupa za 2017. godinu, te prihvatili Prijedlog odluke o prestanku mandata Općinskog pravobranioca Općine Bosanska Krupa.

Sjednica je nastavljena raspravom o Prijedlogu odluke o promjeni statusa nepokretnosti u općoj upotrebi. Riječ je o odluci kojom se rješavaju imovinsko-pravni odnosi poslovnog nekorištenog objekta izgrađenog prije sedam godina u Kolodvorskoj ulici kod Željezničke stanice čiji je trenutni posjednik UniCredit Leasing.

Odluka koja je nakon dva sata rasprave prihvaćena sa 19 glasova donesena je kako bi se mogao provesti postupak rješavanja zahtjeva posjednika za upis prava posjeda i vlasništva u katastru i zemljišnoknjižnom uredu kako na objektu tako i na zemljištu.

Posljedica odluke je rješenje iz 2000. godine kojim je izvršen prenos samo na poslovnom objektu i naknadna rješenja suda i drugih organa kojima je tretirano i zemljište u smislu prenosa prava vlasništva, a zemljište opštenarodna imovina.

U postupku koji je prethodio donošenju ove odluke utvrđeno je da UniCredit Leasing za objekt posjeduje lokacijsku informaciju, građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Odluku Upravnog odbora o imenovanju vršioca dužnosti direktora JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa.

Na kraju sjednice od strane Vahidina Ogreševića iz UNDP-a prezentovan je MEG projekt koji se provodi u Bosanskoj Krupi. MEG projekt implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske.

U narednih 12 godina nastojat će poboljšati općinske kapacitete, pružajući pomoć u primjeni kvalitetnih javnih politika i upravljanja procesima, što treba da inicira uzajamno djelovanje lokalnih donosioca odluka i građana, te podrži kapitalne investicije za pokretanje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Ove aktivnosti bit će realizovane u saradnji sa 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave, te kompanija iz privatnog sektora, relevantnim institucijama na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.

Ovom prilikom prezentiran izvještaj o procjeni učinka na polju dobre uprave urađenoj ulaskom općine u projekt. Bosanska Krupa je ocijenjena kao dobar primjer sa mogućnošću unapređenja i postizanja visokih ocjena učinkovitosti uprave.

Izrazito visok učinak bosanskokrupska uprava ima kod nekoliko važnih oblasti, među njima je svakako rast i razvoj općine. Podaci govore da Bosanska Krupa u posljednje tri godine bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, samostalnih poduzetnika i malih srednjih preduzeća.

 

(Izvor: Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 20/06/2017 - 12:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top