Završena I faza MEG projekta: U Bosanskoj Krupi izgrađena saobraćajnica, smanjeni gubici vode i podržan privatni sektor

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i voditelj MEG projekta Goran Štefatić danas su u zgradi Općine otkrili projektne table i tako svečano zatvorili prvu fazu pomenutog projekta koja je počela polovinom prošle godine. Prije toga su u prisustvu predstavnika JKP „10. Juli“ i nadležnih općinskih službi razgovarali o rezultatima dosadašnje saradnje, te o projektima koje će u budućnosti realizirati.

U Bosanskoj Krupi su do danas u okviru MEG-a realizirana tri projekta. Izgrađena je interna saobraćajnica u Poslovnoj zoni „Pilana“, poboljšano je vodosnabdijevanje što podrazumijeva prenos sekundarnog cjevovoda i vodovodnih priključaka sa azbestcementnog na lijevanoželjezni cjevovod, nabavku vodomjera na daljinsko očitavanje i proširenje telemetrijskog sistema, a kroz dodjelu poticajnih sredstava podržan je i privredni sektor.

„Raduje me da smo pobrali sve pohvale od ljudi iz UNDP-a i MEG projekta jer smo uredno i na vrijeme izvršili sve svoje obaveze te tako otvorili vrata za drugu fazu projekta. Do sada smo završili internu saobraćajnicu u Poslovnoj zoni „Pilana“, uspjeli smanjiti gubitke vode  za 9,2 % što je vrlo značajno kod neprihodovane vode. Mislim da smo u tome svemu mnogo naučili kada je riječ o pristupu poslu, kako to rade u Evropskoj uniji. Također, imali smo jedan segment podrške privatnom poduzetništvu gdje smo sa 80 hiljada KM, 40 hiljada Općina i 40 hiljada UNDP, finansirali biznise na području općine Bosanska Krupa“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

U infrastrukturu je zajedno uloženo blizu pola miliona KM. U izgradnju preostalog dijela interne saobraćajnice u „Pilani“ dugog 408 m utrošeno je 201.109 KM, a u realizaciju aktivnosti projekta poboljšanja vodosnabdijevanja 249.966 KM.

„Bosanska Krupa je u MEG projektu u posljednje dvije godine, kako mjerimo napredak rada javne uprave, zaista pokazivala izvanredne rezultate. Kruna svega toga su dva projekta koja smo danas završili i nastavak saradnje. Opet ćemo raditi na zamjeni azbestnih cijevi i to u Prvomajskoj ulici sa novim cijevima koje će poboljšati kvalitet vode i njenog snabdijevanja, a planiramo završiti još jedan dio u Poslovnoj zoni „Pilana“ koji Općina planira proširiti za nove privrednike. Dakle, došli smo do rezultata čemu se nadamo i u budućnosti“, naglašava voditelj MEG projekta Goran Štefatić.  

Inače, Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija. Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.