Završena još jedna faza uređenja vodotoka Mutnice u cilju zaštite od poplava

Home

Završena još jedna faza uređenja vodotoka Mutnice u cilju zaštite od poplava


Ovih dana završena je još jedna faza uređenja vodotoka rijeke Mutnice u saradnji Grada Cazina i Oružanih snaga BiH.

S obzirom da su odmah nakon završenih radova uslijedile i prve veće ovogodišnje padavine, izostanak poplava na području vodotoka Mutnice potvrdio je uspješnost projekta. Tim povodom, gradonačelnik Cazina primio je predstavnike inženjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH kojima je još jednom izrazio zahvalnost za dobru saradnju i kvalitetno okončan projekat.

- „Mi smo zadovoljni da smo s našim Oružanim snagama uspjeli u već dva ciklusa realizirati projekat uređenja vodotoka Mutnice. To je skoro 10 kilometara vodotoka i nakon prvih ovogodišnjih većih padavina, vidimo efekte toga jer u najvećem dijelu vodotoka Mutnice nije bilo plavljenja niti problema s kojima smo se učestalo susretali ranijih godina. To dokazuje da je projekat bio uspješan i mi smo danas još jednom izrazili i zvanično zahvalnost pripadnicima Oružanih snaga. Njihov pozitivan odgovor na naš poziv urodio je sinergijom i na kraju evo imamo uspjeh s kojim smo svi zadovoljni“, istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

OS

Završetkom posljednjeg projekta, najveći dio vodotoka rijeke Mutnice je u potpunosti očišćen i uređen, a područja u njenom slivu dobro zaštićena od plavljenja.

– „Oko 50% vodotoka Mutnice smo adekvatno pročistili, uredili i zaista smo i mi zadovoljni konačnicom ovog projekta. Posebno nam je drago da se njegova svrha već na određen način pokazala, a zahvalni smo i Gradu na dobroj saradnji i kooperativnosti“, kazao je pukovnik OS BiH Vladimir Latinović.

Od tri slivna područja na površini Grada Cazina nalazi se oko 150 kilometara vodotoka, a sa aspekta plavljenja najugroženija su područja vodotoka Mutnice, Korane i Toplice. Kako je kod poplava jedina adekvatna zaštita uklanjanje uzroka, Grad Cazin već nekoliko godina realizira projekte uređenja ovih vodotoka.

- „Preventivne mjere su svakako bolje i važnije od sanacionih i zbog toga ih poduzimamo na vrijeme. Mi ćemo u narednom periodu realizirati još nekoliko sličnih projekata“, kaže Said Mujić, šef Službe civilne zaštite dodajući da je do sada uređeno oko 10 kilometara vodotoka i da je višegodišnji problem plavljenja jednog područja Grada Cazina već uspješno riješen.

 

(Cazin.NET)

 

 

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 22/09/2017 - 13:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top