Završena reekshumacija i reasocijacija žrtava genocida u Potočarima

Reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 80 žrtava genocida u Srebrenici, koja je počela 12. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, danas je završena.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je izvršeno pripajanje naknadno pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane kao nekompletne. Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je na temelju DNK analize.

Po njenim riječima, žrtve genocida pronađene su uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, ili na površini terena što je za posljedicu imalo nekompletna tijela.

"Da li će se ukopati nekompletno tijelo ili će se sačekati određeni period kako bi se skelet bar djelimično kompletirao isključivo zavisi od odluke porodice žrtve", navodi Čengić.

Reekshumaciji i reasocijaciji, osim stručnih timova Podrinje identifikacionog projekta (PIP), prisustvovali su predstavnici tužilaštva, policije, vještak sudske medicine, istražitelji Insituta za nestale osobe BiH i porodice žrtava uz čiji pristanak je izvršena reasocijacija naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Čengić podsjeća da se u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 822 žrtve koje su već ukopane i kojima će se dodati naknadno pronađeni dijelovi tijela.

Planirano je da se sljedaća reasocijacija, odnosno kompletiranje skeleta u Memorijalnom centru Potočari, izvrši u oktobru ove godine.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida. 

Čengić je podsjetila da se još traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.