Zbog čega dolazi do razlike u brojevima novozaraženih i zbunjivanja u javnosti?

asd
U protekla 24 sata kod 477 osoba utvrđeno je prisustvo koronavirusa na urađenih 1.477 testova. Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su poručili da jedino oni daju tačne i kompletne podatke o broju novzaraženih osoba, te su pojasnili zašto se u javnosti pojavljuju različiti brojevi.

“Ovom prilikom, poručuju kako Zavod jedini daje tačne i kompletne podatke o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo. Rezultati testiranja koje daje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nisu potpuni, jer su angažovane i privatne laboratorije pa i zbog toga dolazi do razlike u brojevima i zabuna u javnosti”, saopšteno je.

Podsjećamo, Kanton ima svoju e-kartoteku pacijenata, informatički sistem u koji su povezane sve javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, i u kojoj se, u svakom momentu, pored ostalih podataka, mogu očitati trenutna stanja broja osoba u samoizolaciji, rezultatima testiranja, uključujući testiranja iz privatnih laboratorija bilo da su testovi obavljeni po uputi ljekara ili na inicijativu građana.

U Kantonu Sarajevo (KS) u protekla 24 sata evidentirano je 477 novih slučajeva koronavirusa, od 1.444 testiranih, a juče je preminulo deset pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 časa od infekcije ovim virusom oporavile su se 323 osobe.

“U proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 474 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 789 pacijenta”, saopšteno je iz Zavoda.

Trenutno je u KS hospitalizirano 398 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 283 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” liječi se 115 osoba. Devet pacijenata koristi pomoć respiratora. U KS trenutno je 3.300 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Zavod jedini daje tačne i kompletne podatke o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u KS”, saopšteno je iz ove ustanove.