Zbog smrti blizanaca: Starica odbijala da jede sve dok nije umrla

Home

Zbog smrti blizanaca: Starica odbijala da jede sve dok nije umrla


Zorica Petrović (74), u čijoj su kući drugog aprila poginuli 18-godišnji blizanci Neda i Milan Pavlović, kada je eksplodirao plin, preminula je od griže savjesti, pišu mediji u Srbiji.

Kako tvrde njeni prijatelji, Zorica je nakon razgovora s policijom saznala da je ona odgovorna sa smrt dvoje djece, nakon čega je odbijala da jede sve dok nije umrla.

Zorica je živjela u prizemlju kuće u Ulici Milana Blagojevića 13 u Nišu, a na spratu je stanovala Ivana Cvetković, tetka nesretne djece.

Na dan tragedije, kada su se održavali predsjednički izbori, blizanci su s majkom Natašom došli kod tetke na ručak.

Na nesreću, u stanu ispod izbila je stravična eksplozija uslijed koje se srušio pod, pa su sve četvero završili pod ruševinama.

Brat i sestra su poginuli, a Ivana i Nataša su pravim čudom preživjele nesreću. Povrede u vidu opekotina zadobila je i Zorica, koju su nakon liječenja njeni srodnici zbrinuli u domu za stare „Trem“ u Donjem Dušniku, gdje je ostala do smrti.
Starica se potpuno oporavila od povreda koje je zadobila u nesreći i djelovalo je da je dobro.

"Međutim, sve se promijenilo kada je saslušana u policiji, jer je tek tada postala svjesna da je ona odgovorna za smrt dvoje djece. Počela je da odbija hranu i da govori: „Pustite me, hoću da umrem…“
Osoblje doma je činilo sve da je ubijedi da odustane od kobne odluke. Pozivani su njeni srodnici, koji su se također trudili da je odvrate od te namjere, ali je sve bilo uzalud. Pokušali su da je održe u životu davanjem infuzije, ali je ona čupala sonde iz tijela, bila je uporna da umre i to se na kraju desilo"
,priča jedan staričin blizak prijatelj i dodaje da je osoblje koje ju je zateklo mrtvu na njenoj natkasni pronašlo policijski izvještaj.

Porodica tragično nastradalih blizanaca nije bila u stanju da komentariše Zoricinu smrt.

"Pustite nas, ni sad nije ništa lakše Nedinim i Milanovim roditeljima. Oni još nisu sposobni da govore o nesreći " ,kazao je čovjek koji se predstavio kao stric blizanaca.

I komšija preminuo

Stanari Ulice Milana Blagojevića i dalje su pod utiskom nezapamćene tragedije. – Strašno je pogledati u tu kuću, svi su se iz nje iselili jer nije sigurna za život. Čula sam za Zoricinu smrt, znala sam da će joj biti teško, ali nisam ni slutila da će i ona umrijeti. Mnogo smo potreseni, moj muž je ubrzo poslije nesreće također preminuo i njega je mnogo pogodilo to što se desilo – kazala je Zoricina komšinica.

Plin procurio

Eksplozija u kojoj su poginuli brat i sestra izbila je jer je iscurio gas iz plinske boce i napravio u zraku zapaljivu smješu, a katastrofu je vjerovatno izazvala varnica.

Tokom policijskog uviđaja pronađene su dvije plinske boce, od kojih je jedna čak bila smještena pored peći. Da je starica provjetravala prostoriju, eksplozija bi bila izbjegnuta, tako da je konstatovano da je nepažnja uzrok tragedije, naročito s obzirom na činjenicu da su komšije nekoliko puta Zoricu Petrović upozoravale da se iz njenog stana osjeća miris plina.

Čeka se izvještaj vještaka

Iako Zoricina smrt praktično znači da niko neće odgovarati za smrt dvoje djece, kako saznajemo, istraga nesreće se nastavlja. Kako nam je rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, još se čeka na kompletan izvještaj o ovom događaju. Riječ je o dodatnim vještačenjima koja se obavljaju na Mašinskom fakultetu u Nišu. Kada to bude okončano, tužilaštvo će donijeti konačnu odluku.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 21/07/2017 - 21:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top