ZDK: Za nevladina udruženja iz budžeta se godišnje izdvajaju milioni maraka

Home

ZDK: Za nevladina udruženja iz budžeta se godišnje izdvajaju milioni maraka

U Zeničko-dobojskom kantonu postoje 1.632 registrirana udruženja građana i nevladinih organizacija. Za njihov rad iz kantonalnog i općinskih budžeta u prošloj godini izdvojena su 4,4 miliona KM.

Samo iz budžeta ZDK u ove svrhe utrošeno je 1,7 miliona KM. 

Data sredstva

Ovo je navedeno u informaciji o nevladinom sektoru u ZDK za 2016. godinu, koja će na sjednici u utorak, 18. jula, biti predstavljena zastupnicima u Skupštini ZDK. Kako se navodi u ovom dokumentu, najviše udruženja ima u Zenici - 572, a najmanje u Olovu - 30. 

Iz kantonalnog budžeta za rad ovih organizacija u prošloj godini najviše je izdvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK - 741.561 KM. Nešto manje 725.000 KM za NVO sektor izdvojeno je iz budžeta Grada Zenica.

Informaciju o NVO sektoru napravilo je Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK. Ministar Mirnes Bašić kaže da je broj ovih organizacija svake godine skoro isti. 

"S obzirom na ovoliki broj udruženja, mislim da je njihov učinak slab, pogotovo kad pogledamo novac koji se izdvaja za njihov rad. Međutim, zakon je jasan da tri osobe mogu registrirati udruženje i tu se ništa ne može" , kaže Bašić.

Ministar ističe da je više od pola ovih udruženja neaktivno te najavljuje da će takvi biti brisani iz evidencije.
 
Dostaviti izvještaj
 
"Mnogi su nekad registrirani da bi po nekom projektu povukli određeni novac i s tim su završili. Sva udruženja koja nam ubrzo ne dostave izvještaj za prošlu godinu brisat ćemo iz registra, tako da neće moći više aplicirati za budžetski novac. Od početka ove godine već smo ih skoro 50 izbrisali" ,ističe Bašić.

bašić
 

Pregled po općinama

Na kraju prošle godine u Zenici su bila 572 registrirana udruženja, u Tešnju 176, Visokom 155, Kaknju 141, Zavidovićima 122, Žepču 121, Maglaju 111, Brezi 63, Varešu 61, Doboj-Jugu 41, Usori 39 i Olovu 30.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavito: Ned, 07/16/2017 - 16:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top