fbpx Zekerijah Osmić: Ima li državnika u državnim institucijama?

Zekerijah Osmić: Ima li državnika u državnim institucijama?

Home

Zekerijah Osmić: Ima li državnika u državnim institucijama?


Zekerijah Osmić, potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar odbrane BiH, oglasio se povodom katastrofalnih odluka i još gore reakcije Vijeća ministara BiH na događaje oko 9. januara, uz poziv na neopozive ostavke svih odgovornih.

Nakon skoro cjelosedmične šutnje, krajnje je vrijeme da neko preuzme odgovornost za učestovanje puka Oružanih snaga BiH na oblježavanju neustavnog Dana RS u Banjoj Luci.

Zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerinić, ministrica odbrane Marina Pendeš i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, svojim su nedjelovanjem i katastrofalnim odlukama, nesuvislim potezima i izostankom adekvatnih reakcija u događajima oko 9. januara, nanijeli nemjerljivu štetu državi Bosni i Hercegovini. Zbog toga svi navedeni imaju punu državničku, moralnu i političku odgovornost da podnesu ostavke i spase makar prst vastitog ukaljanog obraza i narušene slike Oružanih snaga BiH i naše države.

Od njihovog nastanka, pa sve do ovog 9. januara, Oružane snage BiH bile su perjanica države i jedan od rijetkih svijetlih primjera kako ova zemlja može djelovati integrisano i kako je upravo u tome najveća korist za sve građane BiH. Svojim nedjelovanjem, izostankom odgovornog državničkog ponašanja, izgubljenošću, nedostatkom rješenja i nesposobnošću da odgovore na probleme nastale kršenjem Odluke Ustavnog suda, ali i direktnim učešćem u kršenju te Odluke, zamjenik ministra odbrane, ministrica odbrane i predsjedavajući Vijeća ministara kao njihov nadređeni, napravili su veliku štetu državi i Oružanim snagama, te je povlačenje sa tih funkcija jedini odgovoran čin kojim mogu umanjiti štetu koju su napravili.

Ne brinu nas nasrtaji na državu onih na čije smo nasrtaje naučili i navikli. Zabrinjava nas šutnja i nesposobnost onih koji se svakodnevno busaju u prsa pričom o državi i koji, uprkos vlastitim nesposobnostima, kamče glasove građana tvrdeći da stoje na braniku države. Danas se, nažalost, svi s pravom moramo zapitati ima li državnika u državnim institucijama?

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, osim što se ne oglavaša o postupcima ministarstva koje čini Vijeće ministara, prešućuje još jednu sramotnu situaciju u svojoj nadležnosti. Naime, uposlenici sa adresom stanovanja u Republici Srpskoj, 9. januara u ogromnom broju nisu došli na svoja radna mjesta u državnim ministarstvima i agencijama. Niko ne očekuje od predsjedavajućeg Zvizdića da se sveti i vlastitu nemoć kompenzira revanšizmom prema radnicima, ali ovdje se očito radi o organizovanom činu na koji nema nikakvih reakcija. Javnost je morala biti obaviještena, postupci su morali biti pokrenuti, ali do danas nema adekvatne reakcije niti ikakvih informacija o ovome. Zašto zaposlenici iz RS-a nisu došli na posao i zašto im je na taj potez data prešutna saglanost, odgovori su koje je Zvizdić morao predočiti javnosti.

Pomalo smiješno izgleda čelništvo Ministarstva odbrane BiH sa svojim postupcima, poput povlačenja saopštenja sa oficijelne stranice, čime sa sebe skida odgovornost za nedopustiv postupak u Banja Luci. Očigledno je da u Ministarstvu odbrane i Vijeću ministara uopšte ne žele na sebe preuzeti odgovornost za ovaj katastrofalni postupak, što je uvod u početak ukidanja Oružanih snaga BiH. Zato imamo puno pravo da sumnjamo kako je na sceni planska destabilizacija države i njenih institucija, jer su OS BiH jedan od garanta opstojnosti i suvereniteta BiH“, poručio je Osmić.

Izvor: SDP BiH

Tagovi
Objavio: Sat, 14/01/2017 - 22:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top