Kongres SAD: Žele li Srbi da ih se pamti po veličanju zločinaca

Žalostan sam i razljućen potezima Republike Srpske kojima se želi službeno poništiti i negirati izvještaj o Srebrenici, kaže za Glas Amerike Robert Hand iz Helsinške komisije u američkom Kongresu.

 Istina leži u tome da akcija RS-a ne može zanijekati realnost da je u Srebrenici počinjen genocid. Izvještaj iz 2004. godine je za cilj imao osigurati kakvu takvu utjehu obiteljima pobijenih, ali isto tako potvrditi da ne postoji nešto što se zove kolektivna krivica, a da su za zločine odgovorni oni koji su bili tamo, naredili i počinili ih. No obođavati te zločince kao junake i negirati stvarnost, ciljeve izvještaja o nepostojanju kolektivne krivice ustvari dovodi u pitanje. Zbog toga sam jako žalostan, i zbog toga želim pitati ljude u RS – Da li to želite, da vas istorija tako zabilježi, kaže Hand i dodaje:

- Vaša odluka ne mijenja činjenice istorije, ali ukazuje da ste saglasni sa činovima zločinaca. Oni se moraju to upitati. Svih ovih godina bilo je mnogo Srba , čakl i odmah nakon rata, koji su rizikujući svoju sigurnost digli svojglas protiv zločinaca. Oni su jedini junaci srpskog naroda, kađe Hand.