Zelenski: Izrael može pomoći ukrajinskom narodu da se brani

.
Posredovanje može biti između država, ali ne između dobra i zla, rekao je Zelenski

 

Država Izrael može pomoći ukrajinskom narodu da se brani, kao i ukrajinskim Jevrejima, u ratu s Ruskom Federacijom, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju izraelskom parlamentu.

Predsjednik Ukrajine podsjetio je Izraelce da su ruske rakete pogodile Babin Jar u Kijevu, gdje je pokopano više od 100.000 žrtava holokausta. Prvih dana rata ruske granate oštetile su i grad Uman nedaleko od groba rabina Nachmana iz Breslova, koji svake godine privlači desetke hiljada jevrejskih hodočasnika, javlja dopisnik Ukrinforma.

- Šta će ostati od takvih mjesta u Ukrajini nakon ovog strašnog rata? Uvjeren sam da svaka riječ mog obraćanja odzvanja u vašim srcima bolom, dok osjećate ono o čemu govorim. Zašto još tražimo pomoć od cijelog svijeta? Molimo vas za pomoć. Čak i u vezi s jednostavnim vizama. Šta je to? Ravnodušnost? Proračun? Ili posredovanje? Pustit ću vas da sami pronađete odgovore na ova pitanja. Napomenut ću samo jednu stvar. Događa se ravnodušnost. Proračuni su često pogrešni. A posredovanje može biti između država, ali ne između dobra i zla - rekao je Zelenski u svom obraćanju.

Prema njegovim riječima, svi znaju da je izraelska proturaketna odbrana najbolja i najmoćnija, oružje je jako, a građani dobri, jer mogu braniti interese države, interese naroda. Zelenski je naglasio da bi Izrael definitivno mogao pomoći ukrajinskom narodu da se brani, kao i ukrajinskim Jevrejima.

- Svi će se zapitati, zašto ne možemo primiti oružje od vas. Zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji; zašto ne vršite pritisak na ruski biznis... Ali, odgovor je na vama, draga braćo i sestre. A građani Izraela će morati živjeti s ovim odgovorom. Ukrajinci su se odlučili. Prije osamdeset godina spašavali smo Jevreje i zato su sada među nama. Narode Izraela, sada i vi morate napraviti izbor - naglasio je Zelenski.