Željezničari razočarani: Bilo nam je gore u martu, Dodik nas je prevario

Home

Željezničari razočarani: Bilo nam je gore u martu, Dodik nas je prevario


Smanjenje radničkih i povećanje menadžerskih zarada, te najava prvih otkaza, teme su oko kojih će sutra ukrstiti koplja sindikalci i menadžment.

Dok se sindikati spremaju na pregovore, Čedomir Čedo Knežević, ikona martovskih protesta željezničara, koji je na vrhuncu krize, pred radnike doveo predsjednika RS Milorada Dodika, ponovo poziva na pobunu, piše Euroblic.

– Danas nam je gore nego u martu. Zarade su nam smanjene, firma nas kažnjava, a predsjednik nas je prevario. Iako je Dodik pred TV kamerama obećao da niko neće biti kažnjen zbog štrajka, više od 300 mojih kolega je disciplinski odgovaralo, a samo meni je, kroz odbitke od plate, izbijeno iz džepa više od 1.500 KM. Borba za radnička prava me skupo koštala, ali neću odsutati – kaže Čedo i najavljuje da će se u narednih pet dana „dešavati svašta“.

Iz vodećih sindikata, međutim, poručuju da protesti nisu u planu i da imaju imaju preča posla.

– Nije u planu ni štrajk ni protest. Moramo hitno rješavati višak zaposlenih i druge probleme, o kojima ćemo sutra pregovarati – poručuje predsjednik sindikata STD Zlatko Marin.

Milijan Marković, predsjednik većinskog Sindikata železničara RS, dodaje da će na dnevnom redu biti i ugovorene plate i još neka škakljiva pitanja, koja se više ne mogu odlagati.

Idućeg mjeseca ističu rokovi koje je Željeznicama RS postavila Svjetska banka, koja treba da odluči da li će ŽRS odobriti kredit od 50 miliona KM, namijenjenih za rješavanje viška zaposlenih i „preslagivanje“ kompanije.

Sindikati upozoravaju da u ŽRS još nije usvojen kolektivni ugovor, što je jedan od uslova za kredit, te da je ozbiljnije rješavanje viška zaposlenih, nemoguće bez novca.

Rukovodstvo ŽRS je najavilo da će radnike starije od 65 godina poslati u penziju, te da zaposlenima na određeno i pripravnicima neće biti produženi ugovori. „Rješavanje“ ovih radnika ŽRS najmanje košta, ali će time broj zaposlenih biti smanjen za samo 73, a obećano je da će se brojno stanje do kraja godine smanjiti za 500.

Neko na more, neko na izletište

Jedan od vodećih sindikalca u ŽRS, Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa, sutra neće pregovarati sa menadžementom, jer je na odmoru u Crnoj Gori.

Dok se Cvjetković odmara na moru, njegove kolege iz Sindikata transportne djelatnosti snagu za teške pregovore će danas prikupljati u izletištu Mlinska rijeka, gdje će održati sindikalnu skupštinu i radničke igre.

Okupiće se oko 120 čanova sindikata i gostiju, a takmičiće se u fudbalu, šahu i potezanju konopca.

 

(Izvor: Euroblic)

Tagovi
Objavio: Tue, 15/08/2017 - 12:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top