Žene s djecom hoće da pobjegnu iz Sirije i vrate se kućama u BiH

Desetine žena i djece koji su prije nekoliko godina s muževima i očevima pripadnicima Islamske države otišli u Siriju, uskoro bi se mogli vratiti u BiH.

Informaciju da se na povratku mahom udovica ISIL-ovaca i njihove djece intenzivno radi već duže vrijeme, potvrdio nam je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Početkom ovog mjeseca formirano je Koordinaciono tijelo Vijeća ministara, kojim rukovodi MVP, a koje traži način da supruge i djecu poginulih ratnika ISIL-a vrati u zemlju.

Nemaju dokumente

Za sada se raspolaže podatkom da je u paklu Sirije više od 60 žena iz BiH s oko 80 djece, od kojih su mnoga rođena u toj zemlji, i da se većina njih želi vratiti. Uglavnom se nalaze u kampovima u Siriji, gdje su utočište našli pobjegavši s teritorije pod kontrolom ISIL-a.

Ostvarena je puna saradnja s administracijom SAD i organizacijama za zaštitu ljudskih prava i prava djece. Naš sagovornik ističe da su s desetinama žena iz BiH koje su izrazile želju da se vrate u zemlju već obavljeni razgovori putem određenih organizacija koje su uzimale njihove izjave. Na osnovu toga su u našoj zemlji vršene provjere njihovog identiteta.

 To je težak i kompliciran posao, jer niko od njih nema dokumente, a poseban problem predstavlja to što su mnoga djeca čija su oba ili jedan roditelj državljani BiH rođena u Siriji - kaže naš sagovornik.

S druge strane, rodbina žena koje su se pokajale što su otišle u Siriju i izrazile želju da se vrate, s nestrpljenjem čeka dan kada će ugledati svoje kćerke ili sestre.

Među njima je i Alema Dolamić, čiju je sestru s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine muž Nermin Jahić odveo u Siriju. On je poginuo kao borac ISIL-a. Dolamić nam je jučer kazala da je u kontaktu sa sestrom koja je duže od godinu dana u jednom kampu, u kojem su još tri žene iz BiH s devetero djece, kako prenosi avaz.

Teško bolesna

- Sve su one izrazile želju da se vrate u BiH i ja se nadam da će se to uskoro i desiti. Naročito jer su SAD odlučile da se povuku iz Sirije i pozvale zemlje da prime svoje državljane. Moja se sestra u posljednja dva mjeseca teško razboljela – priča Dolamić i dodaje da sve žene iz BiH trebaju dobiti priliku da za svoje greške odgovaraju u svojoj zemlji.

Ako je moja sestra kriva, neka joj ovdje sude

- Neka moju sestru dovedu kući, pa ako je kriva, neka joj ovdje sude. Ja sam prva koja će je pitati zašto je to uradila, pa neka je pitaju i svi ostali. Makar je i odmah zatvorili, lakše će mi biti i da je ovdje u zatvoru. Vjerujem da će se ova agonija koja traje godinama dobro završiti - kaže Dolamić i ističe da zbog sigurnosti sestre i drugih žena iz BiH u Siriji, ne može otkrivati detalje.

Slučaj britanske tinejdžerke

Tema povratka žena koje su iz svojih zemalja otišle u Siriju, aktuelna je širom Evrope. Tako je Šamima Begum (19), tinejdžerka koja je 2015. napustila Veliku Britaniju i pridružila se borcima ISIL-a u Siriji, putem engleskih medija poručila da se želi vratiti u domovinu jer je u devetom mjesecu trudnoće i boji se za život svog djeteta, ali i svoj, piše „Guardian“. Begum se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu u sjeveroistočnoj Siriji.