Žene u crnom o genocidu u Srebrenici

Nevladina organizacija Žene u crnom najavila je da će podnijeti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer kako je navela, "nijedan počinilac napada na aktiviste te organizacije u Srbiji u prethodne četiri godine, nije osuđen".

Navodeći da je u tom periodu izvršeno 13 napada na aktiviste organizacije, Žene u crnom su u saopštenju povodom 29. novembra, Međunarodnog dana braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, oceijnile da su "u teškom položaju svi oni koji se u Srbiji zalažu za ljudska prava, naročito oni koji insistiraju na odgovornosti za najteža kršenja ljudskih prava i ratne zločine".

Organizacije je navela i da vlasti u Srbiji "putem širenja mržnje prema aktivistkinjama i aktivistima za ljudska prava, kao i kroz neprocesuiranje napada na njih, kreiraju atmosferu u kojoj su budući napadi ne samo očekivani i unaprijed normalizovani, već i poželjni".

"Vlasti u Srbiji više ne kriju da stoje iza raznih takozvanih 'patriotskih', profašističkih organizacija. (Aleksandar) Vučić, (Ivica) Dačić, (Aleksandar) Vulin su bili dio politike i vlasti koja je podsticala, pomagala i inspirisala genocid u Srebrenici i brojne druge zločine po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni su bili i dio vlasti koja je počinila brojne zločine na Kosovu", navodi se u saopštenju.