Živjeti zdravo samo je za bogate: Paprene cijene na pijacama, meso isplativije od povrća

Dok nutricionisti savjetuju zdravu ishranu, a ljekari stalno ponavljaju da se u organizam treba unositi više vitamina, istražili smo koliko sebi to bh. građani mogu uopće priuštiti.

Vezica špinata 

Ako se uzme u obzir da kilogram paprika na nekim mjestima trenutno košta sedam maraka, špinata pet, patlidžana šest, karfiola pet, većini nije jasno kako poslušati ljekare kad je povrće gotovo skuplje od mesa.  

Naši novinari uvjerili su se u to obilazeći pijace u Sarajevu, Zenici, Bijeljini, Tuzli i Mostaru. S obzirom na opću besparicu, i prodavači i kupci požalili su se da se Bosanci i Hercegovci mogu hraniti zdravo, ali u prosjeku tek svaki peti dan.  

Na sarajevskoj pijaci Otoka najskuplji su paprike, paradajz, patlidžan i karfiol. Paprike su nešto jeftinije na zeničkoj gradskoj pijaci, ali zbog skupoće špinata trgovci ga nude u vezicama za marku ili dvije. 

I njena sugrađanka, penzionerka Rukija Kamber kupuje koliko može, a kaže da ponekad zbog pristupačnijih cijena ode i u Travnik.

Tuzlaku Senadu Hatičiću nezamislivo je da kilogram karfiola košta 4,80 KM, a piletine šest KM.

- Ovo je dovedeno do naučne fantastike u svakom pogledu. Cijene su mnogo više nego što bi trebale biti. Kupujem što mogu priuštiti - kaže nam kupac Senad Hatičić.

Luk od 4 KM

Na bijeljinskoj zelenoj pijaci ovih dana, kako kažu trgovci, nema mnogo kupaca. Najskuplje su paprike iz uvoza, kao i jagode, koje koštaju šest maraka. Neuobičajeno je skup i crni luk, koji košta četiri marke i građani ne pamte tako visoku cijenu u proteklih dvadesetak godina.

Na mostarskoj tržnici, čini se, nešto je jeftinije, jer cvekla i luk su dvije KM, špinat tri, ali karfiol i mrkva koštaju četiri, a prasa čak pet maraka po kilogramu. Vezica peršuna i celera košta marku, a krompir se može naći za marku i po.

I tu mnogi većinom voće i povrće kupuju na komad, a ne na kilogram.

Sezona graha i kupusa

Na velikoj pijaci u Tuzli štandovi su uglavnom bili prazni. Tuzlanski prodavači kažu da se u ovo doba godine jedu grah, krompir, kiseli kupus, a ne paprike i paradajz.

Raštika 10 KM!?

Mostarci su šokirani da se cijene raštike, koja se, uglavnom, uzgaja u Hercegovini,kreću od osam do čak deset KM po kilogramu. Prije samo dva-tri mjeseca bila je pet maraka. 

Uprkos sunčanom danu, u vrijeme naše posjete na mostarskoj tržnici kupce smo mogli izbrojati na prste jedne ruke. Prodavači kažu da nikad goru sezonu nisu zabilježili kao ove zime. Ponuda je raznolika, ali kupaca nema, kako prenosi avaz.ba.