Životna priča Sinéad O'Connor, primila je islam, godinama se borila sa ovisnošću

.

Irska pevačica Sinéad O'Connor preminula je u 56. godini. Iza sebe ostavila je bogatu muzičku karijeru, ali tešku životnu priču od djetinjstva do poslednjih dana njenog života.

Sinéad O'Connor rođena je 8. decembra u Dablinu. U toku svog odrastanja doživljavala je različite vrste zlostavljanja, o čemu je javno govorila.

Od svoje trinaeste godine, kako se navodi, imala je pogrešan medicinski tretman zbog dijagnoze graničnog poremećaja ličnosti. Njen život obiljelžile su brojne krize, borba za mentalno zdravlje, pokušaj samoubistva i društveni angažman, kako bi kao javna ličnost, iako se i sama borila sa teškim psihičkim stanjima, pomoglaj e onima kojima je pomoć neophodna i skrenula pažnjju na bitne teme.

„Ako je dijete zlostavljano, ono će reagovati na najrazličitije načine. Ja sam se povukla u sebe. Nisam mogla da komuniciram ni sa kim, nisam mogla da učim. Znala sam da čitam i pišem, ali me to nije zanimalo. Nisam mogla da se izrazim“, ispričala je.

Kako je svojevremeno pjevačica isticala, teške životne periode prevazilazila je „živeći u zemlji mašte“.

Godine 2017. je promijenila ime u Magda Davit, a nakon što je prešla na islam 2018. godine, opet je to učinila, sada u Šuhada Sadakvat, mada je nastavila da nastupa pod imenom koje je dobila po rođenju.

„Počela sam proučavati svete spise različitih religija, pokušavajući pronaći ‘istinu’ o Bogu… Nikad nisam mislila da ću se pridružiti nekoj vjeri, islam sam ostavila posljednji jer sam imala toliko predrasuda o islamu ali onda kada sam počela da čitam i pročitala sam samo drugo poglavlje Kur'ana, shvatila sam: ‘O moj Bože, ja sam kod kuće’.

“Bila sam musliman cijeli život i nisam to shvatila.” kazala je.

O'Connor se udavala četiri puta tokom svog života – od čega je rodila četvero djece.